Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі архіви відкривають для громадськості розсекречені документи

23 лютого 2018 - 09:47

Державним архівом Запорізької області на розширеному засіданні колегії підбито підсумки діяльності архівних установ за 2017 рік та визначено завдання на 2018 рік.

Протягом звітного року архівними установами Запорізької області прийнято на зберігання 30,5 тис. справ, у т.ч. Державним архівом області – 15 тис. справ від 188 установ, організацій, підприємств області. До архівних установ області надійшло 31385 (27294  у 2016 році) запитів від громадян України та іноземних громадян. За період з 1 січня по 31 грудня 2017 року Державним архівом Запорізької області було виконано запити від фізичних і юридичних осіб, громадян України та іноземців та надано 3914 інформаційних документів. Архівні установи області здійснюють контроль за станом діловодства і збереженістю документів, приймають на зберігання документи від 1200 підприємств, установ та організацій області.

У читальних залах архівних установ працювали 940 користувачів, у читальних залах Державного архіву Запорізької області - 580 користувачів, з них дев’ять  іноземців (з Російської Федерації, Ізраїлю, Норвегії, Канади). Громадянам, які працювали у читальних залах, надавалися документи, необхідні для відновлення їх законних прав та інтересів,  особистого ознайомлення. Найчастіше користувачі займалися вивченням родоводу сім’ї (250 осіб) та ознайомлювалися зі справами репресованих (22 користувача). Серед тем, над якими працювали дослідники: «Історія авіабудування в Запорізькій області»; «Матеріали Державного архіву Запорізької області як джерело дослідження соціального статусу жінок Запорізької області 40 – 50 років ХХ ст.»; «Родоводи повій ХІХ – ХХ ст.»; «Декомунізація в Україні – історична ретроспектива»; «Історія церков Василівського району Запорізької області 1830 – 1939 рр.».

Проведено значну роботу по розсекреченню документів. Скасовано грифи секретності 442 справам та 32 документам, з них двом справам надано гриф ДСК (для службового користування).  Як пояснив директор Державного архіву Запорізької області Олександр Тедеєв, серед архівних справ значний інтерес у дослідників та всіх, хто цікавиться історією рідного краю, можуть викликати документи виконавчих комітетів районних та міських рад депутатів трудящих за 1940-і – 1980-ті роки. Так, у розсекречених справах Запорізького міськвиконкому містяться постанови та рішення про мобілізацію населення на відновлення зруйнованих підприємств і міської інфраструктури за 1944 р.; акти, довідки, листування про встановлення та розслідування злочинів і збитків, завданих нацистськими окупантами в м. Запоріжжі; відомості про розташування та стан могил радянських воїнів; інформація про перебування іноземних делегацій у м. Запоріжжі; довідки, протоколи, листування про визнання громадян учасниками патріотичного підпілля в період нацистської окупації м. Запоріжжя в 1941-1943 рр.; постанови, довідки, листування про економічний розвиток районів м. Запоріжжя тощо. Інформації, довідки, листування про діяльність релігійних об’єднань громадян та території Запорізької області знаходяться в розсекречених документах Мелітопольського та Токмацького міськвиконкомів, Новомиколаївського, Приазовського, Чернігівського та Якимівського райвиконкомів. У документах Василівського райвиконкому, грифи секретності яких було скасовано, міститься економічний опис Василівського району за 1947 р. та коротка техніко-економічна характеристика міста Василівка за 1968 р. Цікаву та корисну інформацію можна віднайти в розсекречених документах Управління праці та зайнятості населення Запорізького облвиконкому за 1956-1980 роки. Зокрема, відомості, довідки і звіти про репатріантів та реемігрантів, які прибули на територію Запорізької області, їх працевлаштування та забезпечення житлом; дані про розрахункову чисельність населення міст області на 1963-1971 рр.; короткі техніко-економічні характеристики міст Запоріжжя та Василівка за 1966 р.; баланси трудових ресурсів за 1966-1968 роки, 1970-1978 рр., прогноз чисельності населення та балансові розрахунки трудових ресурсів Запорізької області до 1990 року. Ці та  багато інших документів, що містять цінну інформацію з історії нашого краю,  були розсекречені у 2017 році, а цього року стануть доступними для громадськості.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії