Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії активізують підготовку до посівної кампанії

26 лютого 2018 - 12:51

Особливості підготовки та проведення весняно-польових робіт у 2018 році обговорили учасники семінару-наради, який провів в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков. У заході взяли участь представники Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, Таврійського державного агротехнологічного університету, Інституту олійних культур НААН, Запорізької філії «Інститут охорони ґрунтів України», громадських організацій,  начальники управлінь агропромислового розвитку райдержадміністрацій, керівники та агрономи сільгосппідприємств області.

Щодо ситуації на  полях області поінформував в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков.

Так, із посіяних озимих зернових культур під урожай 2018 року на площі 680,1 тис. га сходи отримано на  675,6 тис. га (99,6% від посіяного), з них в доброму та задовільному стані знаходиться 73%, в слабкому та зрідженому стані – 27%.  Із 32,7 тис. га посіяного озимого ріпаку в доброму і задовільному стані знаходиться 67%, у слабкому і зрідженому стані - 30%, загинуло 3% від посіяного.

Для підживлення сільськогосподарських культур закуплено 26,2 тис. тонн мінеральних добрив, що становить 68% від потреби. Засобами захисту рослин господарства забезпечені на 21%, протруйниками насіння та проти хвороб - на 78%. Насінням ярих зернових і зернобобових культур сільгосппідприємства області забезпечені в повному обсязі.

На сьогодні відремонтовано 97% грунтообробної техніки, 96% тракторів та сівалок. Закуплено понад 46% від потреби дизпалива та 54% бензину.

- З огляду на те, що до початку посівної кампанії залишилось обмаль часу, роботу по закупівлі матеріально-технічних засобів слід активізувати. Щодо фінансового забезпечення,  за  інформацією районів планова потреба в коштах на весняно-польові роботи становить майже  6 млрд. грн., що на 1 млрд. грн. більше, ніж у 2017 році. Власних коштів сільськогосподарські підприємства мають 5,5 млрд. грн., зокрема, не вистачає 0,4 млрд. грн., які будуть перекриватись за рахунок залучення банківських кредитів, - зазначив Андрій Поляков.

Також у 13 районах області розпочато підживлення озимих культур. Наразі підживлено 51,2 тис. га, що становить 7% від необхідного.

- За прогнозами синоптиків очікується зниження температури до -11 - -16 градусів. Похолодання може стати критичним для деяких культур, таких як ріпак та гірчиця. Тому головне завдання – зберегти, вчасно захистити та підживити озимину, - наголосив Андрій Поляков.

Учасники заходу також обговорили питання щодо вимог чинного законодавства до сільгосптоваровиробників у сфері діяльності Держпродспоживслужби, надання сільськогосподарської техніки вітчизняного та іноземного виробництва у фінансовий лізинг або придбання з 25% компенсацією, агрокліматичні аспекти та догляд за посівами озимих зернових культур після відновлення весняної вегетації тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика