Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завдання 2018 року: в області не повинно бути жодного району, де немає громади

26 березня 2018 - 11:54

На цьому наголосила керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко під час  проведення «Дня об'єднаних територіальних громад», у рамках якого відбувся навчальний семінар для голів ОТГ. У заході також взяли участь начальник Управління містобудування та архітектури облдержадмінісмтрації Олександр Билим, начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності облдержадміністрації Артур Бойко, заступник директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Вікторія Самусь.

Зінаїда Бойко поінформувала про стан об’єднання територіальних громад. Так, у Запорізькій області запроектовано створення 67 спроможних територіальних громад. На сьогодні в області створено 45 об’єднаних територіальних громад, у які об'єдналися 159 місцевих рад, що більше 50% від загальної кількості місцевих рад, які існували до початку реформи. Площа території ОТГ  займає  53% від загальної площі території області.

Динаміка об'єднання територіальних громад Запорізької області  свідчить про позитивне сприйняття реформи: 2015 рік — шість ОТГ; 2016 рік - 18 ОТГ; 2017 рік — 18 ОТГ; з початку 2018 року вже створено три громади та ще дві приймають остаточне рішення про об'єднання.

На території області також відбуваються процеси приєднання до об'єднаних територіальних громад. Так, до Гуляйпільської міської об'єднаної територіальної громади приєдналися три сільські ради: Успенівська, Новомиколаївська, Темирівська. Триває процес приєднання до Водянської сільської територіальної громади Кам’янсько-Дніпровського району Заповітненської сільської ради, в якій додаткові вибори призначені на 29 квітня цього року.

У 2017 році 16 об'єднаних територіальних громад Запорізької області отримали державну субвенцію на загальну суму 70 млн. 918 тис. 800 грн. За рахунок цих коштів громадами реалізовано 116 інфраструктурних проектів на загальну суму субвенції 69 млн. 82 тис. 602 грн., що становить 97,41%.

У минулому році на підтримку розвитку інфраструктури 24 громади з обласного бюджету отримали фінансування в  розмірі 12 млн. грн. (по 500 тис. грн.). Завдяки цьому реалізовано 36 проектів на загальну суму субвенції 10 млн. 963 тис. 49 грн. (91,36%).

Цього року облдержадміністрацією  оновлено програму підтримки розвитку об'єднаних територіальних громад, якою передбачено фінансування з обласного бюджету у розмірі близько 11 млн. грн. за двома актуальними напрямками: розробка стратегій розвитку ОТГ та розробка схем планування територій ОТГ.

- Відповідно до моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування  Запорізька область знаходиться в «зеленій» зоні лідерів децентралізації та посідає п’яте почесне місце. Проте ми не збавляємо темпів. На сьогодні активно тривають процеси об'єднання в громадах у Розівському та Пологівському районах. Однак є райони, в яких об'єднання відбувається повільно та з певними перешкодами, — це Мелітопольський, Новомиколаївський та Токмацький райони. Тоді як завдання 2018 року:  не повинно бути жодного району, де немає громади. Ми маємо всі інструменти та наміри, щоб виконати це завдання, - наголосила Зінаїда Бойко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни