Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Охорона пам’яток – справа всієї громадськості

15 квітня 2008 - 12:14

Згідно з Указом Президента України на підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони культурної спадщини з 1999 року в Україні відзначається День пам'яток історії та культури 18 квітня – у Міжнародний день пам'яток і визначних місць.

В Запорізькій області на державному обліку перебуває 8031 пам'ятка, в т. ч. 1677- історії, 6276 – археології, 78 - монументального мистецтва. До Реєстру пам'яток національного культурного надбання занесено 3 пам'ятки історії, 8 - археології та 3 заповідники: Національний заповідник “Хортиця”, державний історико-археологічний музей-заповідник “Кам'яна Могила”, історико-архітектурний музей-заповідник “Садиба Попова”.

Управління культури та туризму облдержадміністрації як державний орган охорони культурної спадщини забезпечує реалізацію на території Запорізької області державної політики у зазначеній сфері . На місцях ці обов'язки покладено на управління, відділи культури міських рад та відділи культури і туризму райдержадміністрацій. Запорізька обласна інспекція по охороні пам'яток історії та культури здійснює заходи з обліку, збереження, захисту від руйнування або заподіяння шкоди об'єктам культурної спадщини та проведення і організації необхідних для їх забезпечення науково-пошукових, науково-дослідницьких охоронних робіт.

Пріоритетним напрямком діяльності у сфері охорони пам'яток історії та культури є запобігання порушення законодавства по охороні культурної спадщини шляхом погодження проектів земельних відводів та здійснення комплексу заходів для захисту пам'яток.

На реалізацію Програми збереження та використання об'єктів культурної спадщини на 2005-2010 роки у 2007 році з обласного бюджету було виділено 100 тис. грн.

Проведено інвентаризацію 354 пам'яток археології в Якимівському та Приазовському районах, складено 143 паспорти, здійснено інвентаризацію пам'яток археології та моніторинг пам'яток національного значення Василівського, Бердянського, Гуляйпільського, Новомиколаївського, Михайлівського, Мелітопольського, Оріхівського, Приморського, Розівського районів.

За 2007 рік обласною інспекцією по охороні пам'яток історії та культури надано 3822 погодження проектів відводу земельних ділянок, здійснено 143 виїзди по обстеженню територій земельних відводів. Спільно з правоохоронними органами проведено 32 виїзди по перевірці дотримання вимог пам'яткоохоронного законодавства в Запорізькому, Оріхівському, Вільнянському, Приазовському районах.

Зареєстровано 6 дозволів на проведення археологічних розвідок, розкопок археологічними експедиціями Запорізького обласного краєзнавчого музею та ДП “Південьгідроархеологія” Інституту археології НАН України та 12 дозволів на проведення пошукових робіт останків радянських воїнів Асоціацією пошукових загонів Запорізької області.

З метою включення визначних об'єктів культурної спадщини регіону до міжнародних та внутрішніх туристичних маршрутів ведеться цілеспрямована робота щодо їх розбудови, створення необхідної інфраструктури.

З метою сприяння розвитку Національного заповідника “Хортиця”, завершення будівництва на його території історико-культурного комплексу “Запорозька Січ” залучено додаткові джерела фінансування. З цією метою 03.06.2005 укладено Договір про надання благодійної допомоги ВАТ “Запоріжсталь” на суму 12,3 млн. грн. Станом на 01.01.2008 профінансовано 15,4 млн. На комплексі “Запорозька Січ” зведено всі будівлі Кошу. Однак всі об'єкти потребують завершення внутрішніх будівельних робіт. Не завершено роботи по освітленню комплексу, будівництву січової церкви, автостоянки, під'їзних доріг. Розпочато роботи з внутрішнього художнього оздоблення об'єктів комплексу. Закуплено більш ніж 80 експозиційних предметів, розроблено проект іконостасу Покровської церкви. Загалом І черга будівельних робіт виконана на 95%, а сума, потрібна для завершення будівництва комплексу, складає близько 12 млн. грн.

За сприяння обласної державної адміністрації прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 06.06.2007 № 808, якою “Кам'яна Могила” оголошена Державним історико-археологічним заповідником. За рахунок спонсорської допомоги ВАТ “Дніпроспецсталь” у будівництво музейного комплексу “Кам'яна Могила” було інвестовано 2020,0 тис. грн. Наразі обласною державною адміністрацією направлено клопотання до Міністерства культури і туризму щодо надання історико-археологічному заповіднику “Кам'яна Могила” статусу національного.

Рішенням обласної ради від 26.07.2007 надана субвенція з державного бюджету місцевому бюджету Василівського району на збереження історичної забудови міст, об'єктів історико-культурної спадщини у сумі 500,0 тис. грн., яку використано на коригування науково-проектної документації музею-заповідника “Садиба Попова”.

Подальше поліпшення стану охорони культурної спадщини в області потребує належного фінансового і технічного забезпечення, створення вертикалі органів охорони, а також посилення уваги до охорони пам'яток з боку правоохоронних органів, всієї громадськості.

 

 

Управління культури і туризму

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович