Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кількість жертв Голодомору в Запорізькій області щонайменше сягає «цифри з трьома нулями»

16 квітня 2008 - 18:23

Під керівництвом заступника голови ОДА Миколи Фролова відбулось робоче засідання редакційної колегії з питань підготовки обласного тому Національної книги пам'яті жертв Голодомору.

Посадовці та науковці спільно проаналізували стан виконання Указів Президента України «Про оголошення в Україні 2008 року Роком пам'яті жертв Голодомору», «Про заходи у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932 – 1933 років в Україні» та відповідних розпоряджень голови ОДА, а також внесли пропозиції з метою вдосконалення цієї роботи.

Микола Фролов констатував, що на сьогодні в Запорізькій області проведено значну роботу з увічнення пам'яті жертв Голодомору. Зокрема, в населених пунктах встановлено пам'ятні знаки, в Запорізькому національному університеті проведено наукову конференцію, присвячену питанням дослідження Великого голоду. За її підсумками незабаром з'явиться збірник наукових статей учасників конференції. Але найголовніше – послідовно ведеться робота з підготовки обласного тому Національної книги пам'яті жертв Голодомору. Планується, що вже на початку червня запорізький том буде сформовано. Після додаткового фахового опрацювання до 1 жовтня поточного року книга має вийти з друку. Сьогодні до формування часопису, проведення дослідницької роботи залучені науковці ЗНУ на чолі з першим проректором вузу Федором Турченком, а також велика група працівників Державного архіву Запорізької області.

За попередніми даними, які оприлюднив під час засідання робочої групи директор Державного архіву Запорізької області Олександр Тедеєв, в межах сучасної території Запорізької області від Голодомору 1932-1933 років постраждали щонайменше 906 населених пунктів. В книгах реєстрації смертей міститься інформація про 34300 жителів краю, що загинули в страшні 1932-1933 роки. Однак науковці наголошують, що наведені цифри потребують додаткового уточнення. Проте, вже зараз можна стверджувати, що кількість жертв Голодомору в Запорізькій області сягає «цифри з трьома нулями», - впевнений доктор історичних наук Федір Турченко. Загалом від Голодомору постраждали населенні пункти всіх без виключення районів Запорізької області. Зібрану на сьогодні інформацію про такі населені пункти вже передано до Українського інституту національної пам'яті.

За підсумками засідання Микола Фролов дав відповідні доручення, зокрема, щодо пожвавлення пошукової і дослідницької роботи у кожному районі області, а також щодо можливого змістовного корегування шкільного курсу «Історія рідного краю» в частині, присвяченій Голодомору 1932-1933 років, з метою якнайповнішого висвітлення історичних подій.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів