Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Свідки Голодомору – документи і очевидці

21 квітня 2008 - 15:59

В обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка “Ми звинувачуємо! Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу”, організована за сприяння управління культури і туризму облдержадміністрації.

Виставка створена на основі електронної версії Українського інституту національної пам'яті. В ній представлено 63 кольорових плакати, 45 експонатів регіональних матеріалів.

Експозиція розкриває ставлення більшовицького режиму до України, абсурдність планів хлібозаготівель. Розглядаються насильницькі методи колективізації, наслідком яких стало знищення 352 тисяч кращих одноосібних селянських господарств. Колективізація викликала опір народу – його форми і зміст розкриваються у відповідному тематичному блоці. Терор режиму на початку 30-х рр., передусім, репресивне законодавство, масові арешти, депортації, сфабриковані судові справи є темою ще одного блоку. Важливим доказом умисності Голодомору є свідчення очевидців – вони складають окремий блок.

На виставці також представлено документи вищих партійних та державних органів влади, які свідчать про свідомі дії, спрямовані на організацію Голодомору, та повну обізнаність керівництва з ситуацією на місцях.

Не менш красномовні місцеві матеріали, що свідчать про голодомор в Запорізькій області: повідомлення про випадки смерті в Чубарівському районі, списки голодуючих та виснажених по Оріхівському району, кількість померлих жителів Гирсівської сільради на початку 1933р., коефіцієнти природного руху у Дніпропетровській області за 1931-1932рр., також представлені матеріали про репресивну політику щодо запорізьких селян у зв'язку з хлібозаготівельною кампанією.

Представлено унікальний Знак «Кращому колгоспникові-ударникові» – нагорода В. Я. Чубаря, який у 1920-1934 рр. був членом Політбюро ЦК КП(б)У і брав безпосередню участь у хлібозаготівлях; а також ряд речових доказів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області

СБУ встановила особи та повідомила про підозру ще 5 колаборантам з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій області.

Привітання голови Запорізької обласної державної адміністрації Івана Федорова з Великоднем

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни