Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Україна пам`ятає – світ визнає»

22 квітня 2008 - 11:00

16-17 квітня стартував безпрецедентний за своїм ідеологічним напрямком та масштабністю міжнародний мистецький проект «Україна пам`ятає – світ визнає», присвячений вшануванню пам`яті жертв Голодомору 1932-33 років. Мега-проект, який організовано Міністерством культури і туризму України за підтримки Міністерства закордонних справ України, охопить 15 країн світу. Міжнародний маршрут акції розпочався в Ізраїлі.

У посольстві України в Ізраїлі відбулася прес-конференція за участю Міністра культури і туризму України Василя Вовкуна, Героя України, поета Дмитра Павличка, українських вчених - доктора історичних наук, завідуючого відділу історичної політології Інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАН України Юрія Шаповала, доктора історичних наук, професора Геннадія Боряка, науковця Володимира В'ятровича. Ізраїльським журналістам було викладено історичні факти про те, як поступово і цілеспрямовано знищувалися мільйони українців.

Ввечері того ж дня у відкритому амфітеатрі міста Бат-Ям пролунала «Панахида за померлими з голоду» Євгена Станковича на слова Дмитра Павличка, яку виконали Національна заслужена академічна хорова капела України «Думка» та Єрусалимський симфонічний оркестр. Міністр культури і туризму Василь Вовкун, який очолює офіційну українську делегацію, зачитав звернення Президента України Віктора Ющенка з нагоди проведення міжнародного проекту «Україна пам`ятає – світ визнає».

Посольство України в Ізраїлі презентувало документальну виставку, яка розповідає про трагедію Голодомору.

Серед тисяч ізраїльтян, які того вечора слухали реквієм, були присутні представники ізраїльського уряду, Кнесету, дипломатичного корпусу, засобів масової інформації.

Наступного дня заходи відбулися в Єрусалимі.

Оскільки питання визнання Голодомору в Україні актом геноциду українського народу є передусім політичним, першу акцію, присвячену вшануванню пам'яті його жертв, вирішено провести саме в Державі Ізраїль, де як ніде у світі розуміють трагізм геноцидів та голокостів.

Далі проект «Україна пам`ятає – світ визнає» відбудеться в містах тих країн, де розміщені штаб-квартири впливових міжнародних організацій, а саме: у Брюсселі (Європейський Союз, НАТО), Парижі (ЮНЕСКО), Відні (ООН, ОБСЄ), Женеві (ООН). Міністерство культури і туризму тісно співпрацює з представництвами України при зазначених міжнародних організаціях, що сприятиме успішному проведенню заходу та досягненню бажаного результату.

До переліку країн також включено Чехію, Канаду та США – держави, що вже офіційно визнали Голодомор актом геноциду українського народу, а також Іспанію, в якій Голодомор офіційно визнано на регіональному рівні.

Акція спрямована не тільки політичним колам, мистецькій еліті, але й широкій громадськості країн, що виступають традиційними партнерами України, підтримують її зовнішньополітичний курс і, у багатьох випадках, відстоюють інтереси нашої держави в світі. Загалом проект «Україна пам`ятає -- світ визнає» триватиме протягом квітня – листопада 2008 року, заходи якого пройдуть у 15 країнах світу: Австрії, Словаччині, Бельгії, США, Великобританії, Франції, Греції, Чехії, Ізраїлі, Швейцарії, Іспанії, Канаді, Нідерландах, Німеччині, Польщі.

 

 

Прес-служба Міністерства культури і туризму України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області