Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Голодомор. Не маємо права на забуття

25 квітня 2008 - 15:25

За сприяння обласної державної адміністрації в обласному краєзнавчому музеї почала роботу виставка «Ми звинувачуємо: голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу». Сьогодні в офіційному відкритті виставки взяв участь виконуючий обов'язки голови ОДА Валерій Черкаска.

Виставка містить експонати, що відображають як всеукраїнський, так і місцевий вимір трагедії Голодомору. Тут можна побачити вирізки тогочасних газет, копії світлин голодуючих людей, а також фото безпосередніх організаторів Великого голоду – тодішнє партійне керівництво СРСР та УРСР, документи вищих партійних та державних органів влади, які свідчать про їх свідомі дії, спрямовані на організацію голоду.

На виставці представлені матеріали, які розповідають і про голодомор в Запорізькій області: повідомлення про випадки смерті в Чубарівському районі, списки голодуючих та виснажених по Оріхівському району, кількість померлих в Гирсівській сільраді на початку 1933 року. Тут представлено унікальний Знак «Кращому колгоспникові-ударникові» - нагорода Власа Чубаря, який у 1920-1934 рр. був членом Політбюро ЦК КП(б)У і брав безпосередню участь у хлібозаготівлях; а також речовий доказ – щуп, за допомогою якого вилучали хліб у селян під час хлібозаготівельних компаній.

Відкриваючи виставку, директор обласного краєзнавчого музею Георгій Шаповалов подякував обласній державній адміністрації за фінансове сприяння в її організації, а також за допомогу Державному архіву Запорізької області та архіву управління СБУ в Запорізькій області.

- Ми, нащадки тих, хто потерпав від геноциду в ті страшні роки, не маємо права на забуття. Наш святий обов'язок – зберегти і гідно вшанувати пам ' ять про невинні жертви Голодомору, – наголосив Валерій Черкаска.

Тут же на виставці перший проректор Запорізького національного університету, професор, доктор історичних наук Федір Турченко презентував відвідувачам виставки щойно надруковану книгу «Голодомор 1932-1933: запорізький вимір». Збірник, виданий за сприяння облдержадміністрації, містить матеріали наукової конференції «Трагедія Голодомору 1932-1933 років на Запоріжжі», яка відбулася у листопаді 2007 року в ЗНУ. На знак подяки за сприяння у виданні добірки та визнання роботи, яка проводиться в області з увічнення пам'яті жертв Голодомору, перші примірники книги науковець подарував Валерію Черкасці.

Виставка працює в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї за адресою: вул. Чекіста, 29, телефон для довідок: 764-39-12. Вхід вільний. Виставка працюватиме доти, доки на неї йтимуть відвідувачі, наголосив Георгій Шаповалов.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області