Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

V Всеукраїнський конкурс-фестиваль „Хортицький Кобзар”

24 травня 2018 - 09:15

18-19 травня  у Запоріжжі, у концертному залі ім. М.І. Глінки обласної філармонії відбудеться V Всеукраїнський конкурс-фестиваль „Хортицький Кобзар”. Засновники та організатори: Національна спілка кобзарів України, Запорізька обласна державна адміністрація, Департамент культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, Департамент культури і туризму Запорізької міської ради, Національний заповідник „Хортиця”, КЗ „Запорізька обласна філармонія” ЗОР та обласний осередок Національної спілки кобзарів України.

Бандура – інструмент, на якому шістдесят п’ять струн, аналога якому немає ніде в світі. Мелодії бандури живлять серця українців не одне століття. Проведення конкурсу-фестивалю у Запоріжжі не випадково, адже саме тут бандурне мистецтво має своє коріння та продовжує розвиватись і надалі. Тому, Всеукраїнський конкурс-фестиваль - унікальна нагода почути бандуристів з усіх куточків країни. Учасниками вже стали приблизно 300 молодих талановитих бандуристів від 6 до 16 років з 15 областей України.

Конкурс-фестиваль „Хортицький Кобзар” - культурно-мистецька акція на честь Великого Кобзаря України Тараса Григоровича Шевченка. Конкурс-фестиваль „Хортицький Кобзар” це прекрасна нагода об’єднати усіх шанувальників мелодій бандури, поспілкуватися, поділитися досвідом й продемонструвати майстерність гри на інструменті, який по праву вважають національним символом України.

18 травня в концертному залі імені Глінки відбудеться V Всеукраїнський конкурс-фестиваль «Хортицький Кобзар», заснований на честь великого українського поета Тараса Шевченка.

Як розповіла голова обласної організації Національної спілки кобзарів України, художній керівник Запорізької обласної філармонії Ольга Беженарь, за п'ять років на запорізькій сцені відіграли більше 450 юних музикантів від 6 до 16 років з 15 областей.

У нинішньому конкурсі візьмуть участь 80 юних бандуристів з 11 областей країни.

Майстерність покажуть і відомі бандуристи

18 травня після урочистого відкриття — конкурсні прослуховування учасників та майстер-класи майстрів бандурного мистецтва.

 

А о 18 годині на сцені Концертного залу імені г. Глінки пройде гала-концерт лауреатів та гостей фестивалю.

 

Свою майстерність покажуть відомі бандуристи — народний артист України Володимир Єсипок (Київ), заслужена артистка України Ольга Беженарь (Запоріжжя).

 

На запорізькій сцені запалять і «Шпилясті кобзарі» з Києва.

 

На Хортиці збереться «Кобзарське коло»

А на наступний день, 19 травня, в історико-культурному комплексі "Запорозька Січ" на Хортиці в 11 годині розпочнеться "Кобзарське коло", на який організатори запрошують всіх любителів унікального музичного інструменту.

 

— Учасники «Кобзарського кола» посадять на Хортиці молодий дубок, біля якого буде закладена «капсула годині» для майбутніх кобзарів, — розповіла Ольга Беженарь.

 

Бандура переживає друге народження

Як відомо, бандура – інструмент, на якому 65 струн, і аналога якому немає у світі.

 

У Запоріжжі сьогодні він переживає друге народження, тому і не дивно, що творче змагання юних виконавців проходить саме в нашому місті.

 

Нагадаємо, в обласній філармонії за ініціативи генерального директора Ірини Конаревой кілька років тому був створений ансамбль бандуристів «Божена» (художній керівник — заслужена артистка України Ольга Беженарь).

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області