Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці – у складі експертних рад Українського культурного фонду

24 травня 2018 - 12:15

Запоріжці – у складі експертних рад  Українського культурного фонду

У Києві  шляхом сліпого жеребкування було визначено склад восьми експертних рад Українського культурного фонду за основними напрямками діяльності у сферах: візуального мистецтва; аудіального мистецтва; аудіовізуального мистецтва;  дизайну та моди;  перфомативного та сценічного мистецтва;  культурної спадщини; літератури та видавничої справи; культурних та креативних індустрій.

До складу експертної ради з підтримки проектів у сфері культурної спадщини обрано директора Департаменту  культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації, заслуженого працівника культури України Владислава Мороко.  Крім цього, до складу експертної ради у сфері перфомативного та сценічного мистецтва ввійшла художній керівник академічного козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» Запорізької обласної філармонії, заслужений діяч мистецтв України Лілія Гринь.

Як повідомила Голова Українського культурного фонду Марина Порошенко, відбір заявок до експертних рад, які будуть оцінювати культурно-мистецькі проекти в 2018 році, тривав  з 24 квітня до 18 травня,  і за цей час фондом було отримано 281 заявку. Заявки претендентів до експертних рад, які надійшли із затриманням  та не взяли участі у жеребкуванні, будуть занесені  до бази Українського культурного фонду і при майбутніх ротаціях експертів будуть зараховуватися до членів експертних рад.

Голова Українського культурного фонду також наголосила на важливості запуску роботи державної інституції нового типу,  яка  базується на принципах прозорості, відкритості і незаангажованості, що може  слугувати прикладом  нової роботи і нового підходу до організації діяльності в українських структурах.

«Сподіваюсь, що проекти, які у 2018 році будуть відібрані експертними радами, покажуть  якісний результат і продемонструють українському суспільству, що підтримка державою культури і мистецтва працює, а реалізовані проекти будуть розвивати і підтримувати культуру України», - сказала Марина Порошенко.

Перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко зосередила увагу на важливості запуску операційної роботи Українського культурного фонду, який є прикладом об’єктивного розподілу функціоналу між Міністерством, Урядовим порядком денним та інституціями й механізмами, які мають забезпечувати європейську прозору, демократичну і рівну для всіх  політику доступу до культурних прав та реалізації культурних проектів.

«Сам перелік експертних рад і ті питання, які вони охоплюють, – ширше ніж ті питання, які відносяться до компетенції будь-якого з міністерств, тобто, ми маємо широкий спектр напрямів. Це загальний комплексний підхід, який ми побачили у формуванні експертних рад Українського культурного фонду. Закликаю всіх представників культурного і креативного секторів, наших митців та організації звертатися до Українського культурного фонду, а  ми будемо створювати політичні й правові умови для того, щоб цей фонд працював ефективно», - зазначила Світлана Фоменко.

Виконавчий директор Українського культурного фонду Юлія Федів  розповіла про наступні кроки, які планує здійснити  фонд  до кінця 2018 року. Наразі триває прийом проектних заявок, які по завершенні конкурсу пройдуть технічну оцінку в Дирекції фонду та будуть направлені  для оцінки до щойно обраних експертних рад, на базі яких будуть прийняті рішення про їх підтримку. Розпочати реалізацію  проектів  планується  з  вересня 2018 року. Загалом визначено три типи конкурсів: індивідуальні проекти (сума гранту від 50 тис грн. до 500 тис грн.);  проекти національної співпраці, які передбачають наявність двох організацій і аплікантів на території України (фонд фінансує 80% бюджету проекту, максимальна сума гранту – 1,5 млн. грн.);  проекти міжнародної співпраці, які передбачають наявність партнера за кордоном, це можуть бути також представники української діаспори (максимальна сума гранту в рамках проектів міжнародної співпраці  -  2 млн. грн.).

Всі аплікаційні форми, кошториси та чіткі інструкції є на сайті Українського культурного фонду.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни