Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці згадали мільйони жертв Великого терору

17 травня 2008 - 13:33

Невинних жертв масових політичних репресій в СРСР вшанували сьогодні небайдужі запоріжці, які взяли участь у жалобній церемонії в пам'ять про загиблих під час Великого терору – масових репресій 1937-1938 років.

До пам'ятного знаку жертвам політичних репресій 30-50-х років прийшли посадовці, представники партій та громадських організацій, священики різних християнських конфесій, запоріжці, які втратили своїх близьких або зазнали несправедливого ув'язнення у радянських таборах.

Так, Любов Пелюх, яка у 50-х роках 20 століття зазнала поневірянь у сталінських таборах, поділилася з учасниками жалобного мітингу власними трагічними спогадами. Заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов поінформував учасників церемонії, що лише за приблизними підрахунками істориків від масових репресій 30-х років постраждали шість з половиною мільйонів громадян СРСР, 500 тисяч з яких були розстріляні. Посадовець наголосив, що спільна задача влади та громадськості – збереження пам'яті про ті страшні роки та загиблих у вогні репресій.

Учасники жалобної церемонії вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання та покладанням квітів, представники християнських конфесій відслужили панахиду за жертвами репресій.

Нагадаємо, що згідно Указу Президента України від 21 травня 2007 року «Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 – 1938 років», в Україні у третю неділю травня встановлюється День пам'яті жертв політичних репресій, який відзначається щороку. З метою належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства Указом Глави держави передбачена низка заходів: здійснення протягом 2007 – 2008 років наукових досліджень про політичні репресії проти українського народу, проведення конференцій, круглих столів, інших тематичних заходів; видання книг, публікація документів і матеріалів про масові політичні репресії 1937 – 1938 років, створення Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили»; участь у серпні 2007 року та наступних роках української делегації у традиційних днях пам'яті на меморіальних місцях, пов'язаних з трагічними подіями масових політичних репресій 1937 – 1938 років, зокрема, в урочищі Сандармох та на Соловецьких островах (Російська Федерація); проведення протягом 2007 – 2008 років у навчальних закладах та закладах культури лекцій, уроків пам'яті, інших заходів з метою висвітлення теми масових політичних репресій 1937 – 1938 років тощо.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?