Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Пам’ятаймо, хто виборов нам право на життя»

22 червня 2008 - 18:53

У День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в селі Наталівка Запорізького району урочисто перепоховали останки чотирнадцяти радянських бійців, що загинули тут, визволяючи нашу землю від німецько-фашистської навали.

Пошукові роботи з травня 2007 року у цій місцевості ведуть ентузіасти - бійці загону «Бастіон». Раніше вони вже знайшли та урочисто перепоховали на місцевому Меморіалі останки сімнадцяти загиблих воїнів.

Тимчасових поховань солдатів радянської армії, датованих вереснем-жовтнем 1943 року – часом визвольного наступу на місто Запоріжжя, за свідченням місцевих жителів – очевидців тих подій чимало на території району. Зокрема, місцевість Наталівської сільради восени 43-го була останнім плацдармом, який утримували фашисти на підступах до нашого обласного центру. Саме тут велися жорстокі запеклі бої і гинуло багато людей. Та за умов воєнного часу не було можливості їх достойно поховати. Спеціалізовані санітарні бригади облаштовували загиблим тимчасові братні могили, інколи навіть у глибоких вирвах від бомбових вибухів, та наздоганяли лінію фронту, яка швидко просувалася на Захід.

І хоч для всіх Велика Вітчизняна завершилася у 1945-ому, та для тих, хто залишився на ратних полях, вона триватиме, поки не буде похований гідно останній солдат цієї війни.

Щоденно творити шляхетну справу – вести пошукову роботу,  доки не знайде свій вічний спокій останній з них, закликали учасники урочистого мітингу-реквієму, що зібралися на меморіалі у Наталівці. Серед них були виконуючий обов’язки голови облдерджадміністрації Олександр Старух, заступник голови ОДА Микола Фролов, голова Запорізької райдержадміністрації Олександр Олійник, голова Запорізької районної ради Іван Гоменюк, голова Наталівської сільради Тетяна Бугаєнко.

Очільник області прибув сюди разом із своїми дітьми – сином Артемом та донькою Євгенією. Посадовець вважає за необхідне виховувати власних нащадків на прикладах героїчної історії нашого народу.

- Пам’ятаймо, хто виборов нам право на життя, - звернувся до учасників мітингу-реквієму Олександр Старух. – Солдати Великої Вітчизняної досі ведуть свій смертний бій на ратних полях, а ми ходимо по їхніх кістках. Гідно поховати їх – це борг нашої честі. Я щиро вдячний від імені держави тим людям, справжнім ентузіастам і патріотам, хто робить шляхетну справу – веде пошукову діяльність. Вони рятують нашу честь. Виконавча влада опікуватиметься вирішенням організаційних питань, забезпеченням належних умов, щоб ця робота велась системно.

Учасники мітингу провели в останній путь чотирнадцять героїв-визволителів. І утверджуючи перемогу життя над смертю, як символ миру, у повітря злетіли голуби, яких випустили маленькі дівчатка – місцеві жительки. Ми прагнемо миру, але пам’ятаймо, якою дорогою ціною він нам дістався!

 

Управління у справах преси інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні