Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Перший фестиваль ковальської майстерності „Вогняна квітка”

25 вересня 2018 - 15:51

22 вересня 2018 року в м. Токмак, на центральній площі біля міського Будинку культури, відбувся І фестиваль ковальської майстерності „Вогняна квітка”. Фестиваль став частиною святкових заходів з нагоди 75-ї річниці визволення Токмака від фашистських загарбників та 234-ї річниці заснування міста. Захід також проводиться для покращення іміджу міста як сучасного туристично привабливого культурного центру в рамках реалізації плану заходів (Розпорядження голови обласної державної адміністрації №687 від 14.122017) щодо стимулювання розвитку міста Токмак, якому 2017 року постановою Кабінету Міністрів було надано статус депресивної території. 

         Унікальний фестиваль ковальської майстерності „Вогняна квітка” відбувся вперше за підтримки Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізької обласної ради, Токмацької міської ради, Департаменту культури туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації, комунальної установи „Обласний методичний центр культури і мистецтва” Запорізької обласної ради. Близько двох десятків ковалів з різних куточків України з'їхалися до Токмака, аби продемонструвати свої роботи і сам процес виготовлення кованих виробів – елементів декору. Під час фестивалю майстри реалізували спільний проект – виготовили авторські елементи до металевої скульптури „Букет троянд”.

         Відкрив фестиваль секретар Токмацької міської ради Олександр Чуб, який зазначив, що „Вогняна квітка” - гарна нагода для мешканців нашого регіону побачити роботу ковалів, взяти до рук їхні витвори. Учасників та гостей фестивалю привітав директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко.

         У рамках заходу відбулася хода ковалів, концертна програма за участю солістів-вокалістів, фольклорного, танцювальних та хорових колективів міського Будинку культури, дитячої музичної школи, майстер-класи та виставка „Ковальство Токмаччини” у краєзнавчому музеї. Сотні відвідувачів, що завітали на „Вогняну квітку”, подивилися на роботу ковалів і мали змогу спробувати себе у цій професії.

         Під час урочистого закриття фестивалю „Вогняна квітка – 2018” член спілки майстрів ковальського мистецтва, директор студії художнього ковальства „Статус” Олександр Ракшевський (м. Токмак) представив авторські елементи, виготовлені ковалями протягом дня, та прикріпив їх до загальної металевої скульптури „Букет троянд”.

         Міський голова Ігорь Котелевський подякував ковалям за участь, зазначивши, що відродження культурної пам’яті народу – загальна справа всіх українців, а одним з основних завдань фестивалю і є збереження та відродження ковальства як ремесла.

Завершився фестиваль святковою танцювальною програмою та фаєр-шоу.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області