Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Нестача продовольчого ресурсу в регіоні гальмує зниження цін

1 липня 2008 - 15:43

Виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації Олександр Старух спільно із заступником голови ОДА Валерієм Черкаскою побували на Критому ринку і в супермаркеті «О'кей» з метою з'ясування причин гальмування зниження цін на продовольчі товари в регіоні.

До низки товарів, що викликали прискіпливу увагу посадовців, потрапили продукти харчування першої необхідності, у тому числі м'ясо, молоко, овочі, фрукти, крупи, хлібобулочні вироби тощо.

Зокрема, на ринку кіло картоплі можна було придбати за 3 грн., капусти – також за 3 грн., морква коштувала 3грн.50 коп. за кілограм. Вартість свинини - 45 грн., сала - 15 грн. яловичини – 38 грн. Домашню сметану можна було придбати за 10 грн. півлітрову баночку, сир кисломолочний - 10-12 грн. за кілограм. У супермаркеті та ж сама картопля коштувала вже 4грн.49 коп., капуста - 3грн.59 коп., морква – 8 грн.89 коп., свинина – 46 грн.15 коп., яловичина - 39 грн.30 коп.

Очільник області цікавився, в першу чергу, продуктами харчування за соціальними цінами. І був здивований, коли побачив у супермаркеті «О'кей», що пенсіонерка купує не «соціальний хліб», який також був в асортименті, а хлібину «Сімейна» 700 гр. за 2 грн.60 коп. Жінка пояснила посадовцю, що краще їстиме смачний хліб потрохи, ніж багато дешевого.

Від продавців ринку посадовці дізналися, що високі ціни, зокрема, на м'ясо зберігаються через нестачу продукції в регіоні. Якщо раніше на ринок щоденно завозилося до 15 тонн свіжини, то сьогодні ця кількість ледве сягає 2,5-3 тонни.

Спілкуючись з директором супермаркету «О'кей» Наталею Пилипенко, керівники ОДА з'ясували, що цінова політика мережі формується централізовано в Києві. І на ціни товарів значною мірою впливає податковий тягар, який несе виробник продукції.

- Екскурсія виявилася дуже корисною, - поділився враженнями в.о.голови ОДА Олександр Старух. - Зрештою, ми переконалися, що ситуацію по м'ясу може виправити лише розвинене скотарство. В регіоні ресурс цієї продукції на сьогодні, на жаль, обмежений. Тож владі слід негайно розгорнути програми з відродження м'ясо-молочного виробництва. Також, проаналізувавши ситуацію щодо оподаткування виробників продовольчої продукції, вийдемо із законодавчими ініціативами про зменшення податкового навантаження на них. Зробимо все, щоб розблокувати процес зниження цін, в першу чергу, на продукти харчування.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 795-го дня війни

Прилади нічного бачення (монокуляри та бінокуляри) постійно потрібні нашим захисникам.

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів