Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Пам’ять про українських борців за волю увічнено на першій міській електростанції

12 жовтня 2018 - 13:12

З нагоди Дня захисника України по вул. Поштова, 73 м Запоріжжя відбулося урочисте відкриття інформаційної дошки на честь вільних козаків Олександрівська. Вшанувати звитяги наших земляків за часів Української революції 1917-1921 років прийшла студентська молодь, учні Запорізького січового колегіуму, науковці та посадовці.

Звертаючись до присутніх, заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко наголосив: «Завдяки політиці Президента та Уряду повертається правда про людей та історичні місця України, у тому числі в  Запорізькому регіоні. Радянська пропаганда марила міфами про червоних матросів, які розгромили гайдамаків та «петлюрівців». Тепер ми знаємо, що сама міська електростанція стала символом спротиву наших земляків більшовицький окупації».

За словами доктора історичних наук, професора Володимира Бондаренка, електростанція дала перший струм у 1910 р. Ініціатором її спорудження був градоначальник Фелікс Мовчановський. Станція працювала на вугіллі та торфі, мала потужність 200 кіловатт та подавала електрику до центральної частини міста, переважно заможним жителям.

За часів Української революції електростанція набула важливого військово-стратегічного значення. З початком російської агресії проти молодої держави вороги  наблизилися до Олександрівська 23 грудня 1917 року. На вулицях розгорнулася справжня битва між місцевими червоногвардійцями, більшовизованими матросами та загонами Вільного козацтва. Вночі 24 грудня червоні захопили будівлю станції, а вже за кілька годин оборонцям міста вдалося її відбити.

Після невдалого штурму більшовиками Катериненського вокзалу та прибуття частин 17-го і 63-го полків, кулеметної команди 49-го полку армії Української народної республіки ініціатива перейшла до патріотичних сил. Сили агресорів було оточено, заколот придушено, а матроси змушено повернулися до Криму. Червоні втратили 18 загиблих, а українські загони – одного убитого та четверо поранених.

Про подвиг українців у своїх виступах згадали депутат Запорізької міської ради Геннадій Васильчук, ветеран антитерористичної операції Андрій Несмачний, заступник генерального директора ПАТ «Запоріжжяобленерго» Юрій Воронко, заступник начальника управління з питань соціально- економічного розвитку обласної ради Іван Аделєв.

Пам’ять полеглих героїв учасники заходу вшанували хвилиною мовчання. Найближчим часом у рамках історико-краєзнавчого проекту «Місця пам’яті Української революції» в області планується встановити ще кілька таких знаків.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників