Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Біля туристичних об’єктів заповідника «Хортиця» висаджено 550 саджанців дерев та кущів

19 листопада 2018 - 16:06

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль взяв участь у заході з озеленення території Національного заповідника «Хортиця».

За словами Костянтина Бриля, усвідомлюючи необхідність фінансової підтримки Національного заповідника «Хортиця», обласна влада тільки за останні три роки спрямувала з місцевого бюджету майже 8 млн. грн. на проектування, впровадження екологічних та інших заходів на його території. Зокрема, у 2017 році профінансовано розроблення ескізного проекту по обʼєкту «Реконструкція будівлі Музею історії запорозького козацтва. Наступним необхідним кроком є розробка робочого проекту на проведення будівельних робіт.

- Сьогодні на острові Хортиця проводиться висадка дерев за кошти, виділені з екологічного фонду для озеленення заповідника.  Саджанці та висадку переважної більшості дерев та кущів забезпечили фахівці КП «Зеленгосп». Хочу сказати, що в поточному році з обласного екологічного фонду на заходи з озеленення території заповідника виділено 1,5 мільйона гривень. Крім цього, 800 тисяч гривень спрямовано на заходи з попередження пожеж улітку та ліквідацію наслідків зимової негоди на території заповідника, а також заходи боротьби з браконьєрством. Загалом же за останні три роки було виділено близько 8 мільйонів гривень на підтримку заповідника, аби він залишався таким же мальовничим, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як зазначив генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко, острів Хортиця - це природна скарбниця, унікальна не лише в масштабах України, але  відома й у всьому світі. Власне заповідник «Хортиця» – це історико-культурна та природна пам’ятка національного значення, яка є найбільш відвідуваним туристичним об’єктом у регіоні. На жаль, капітальні видатки з державного бюджету на утримання заповідника протягом останніх років були майже «символічними». У поточному році це 1 млн. грн., у 2017 році – 565,3 тис. грн., протягом 2012-2016 років  кошти з державного бюджету  взагалі не виділялися.

За кошти  обласного екологічного фонду адміністрацією заповідника закуплено 550 саджанців (100 саджанців липи, 100 – дубів, 300 – кущів спіреї, 50 кущів калини), посадка яких запланована у північній частині о. Хортиця біля туристичних об’єктів заповідника. Висадка такої кількості дерев допоможе озеленити острів та відновити екосистему. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку