Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області відзначають Міжнародний день осіб з інвалідністю та Міжнародний день волонтера

29 листопада 2018 - 13:50

З нагоди Міжнародного дня осіб з інвалідністю та Міжнародного дня волонтера  в академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. В. Магара відбувся урочистий захід. Участь у заході взяли перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян, перший заступник голови облради Єгор Семенков, представники громадських організацій, благодійних фондів, установ та закладів соціальної сфери, спортсмени-параолімпійці та активісти, волонтери.

- Сьогодні дуже добрий та важливий день – Міжнародний день людей з інвалідністю та день волонтерів. Саме ці дві категорії виявляють неабияку мужність та людяність. Деякі люди скаржаться на свою долю, не замислюючись, що хтось у цьому світі потребує набагато більшої уваги та піклування, ніж вони. Громадяни з інвалідністю у наші часи досягають великих висот у кар’єрі, мистецтві, спорті чи не кожного дня. З боку влади ми впроваджуємо ще більше заходів, аби охопити більшу кількість виникаючих потреб. Це стосується забезпечення доступності для таких людей у будь-які заклади інфраструктури, навчання дітей з особливими освітніми потребами. До речі, ми перші в країні, які почали розвиток інклюзії, а на сьогодні ми вже маємо 178 закладів, де навчають таких діточок. Звичайно, постійна реабілітація дорослих, у тому числі військових та учасників АТО, де надають постійну кваліфіковану психологічну та медичну допомогу. Тож, ми вбачаємо головним завданням забезпечення рівних можливостей для усіх категорій громадян області, залучати у рівні мірі до праці також усі верстви населення. Мені приємно, привітати кожного із прекрасним днем надії, добра та милосердя, - наголосила Елла Слепян.

Посадовець нагородила грошовими сертифікатами видатних спортсменів-параолімпійців Запорізького краю: срібного призера «Ігор нескорених» Євгена Олексенка, вихованку Запорізького регіонального центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт», чемпіонку світу із дзюдо Інну Черняк, вихованця «Інваспорту»,  чемпіона Європи з плавання Кирила Гаращенка.

За сумлінну працю у сфері захисту прав та інтересів інвалідів, вирішення їх нагальних соціальних потреб і з нагоди Міжнародного дня осіб з інвалідністю та Міжнародного дня волонтера Елла Слепян вручила грошові сертифікати волонтерам руху «Твори добро, Україна», членам клубу людей з інвалідністю «Рівні можливості», лауреатам всеукраїнських і міжнародних конкурсів творчості для людей з інвалідністю Ірині Петровський та Віктору Карпову.

Люди з особливими потребами доводять собі і усьому світу, що неможливого не існує. Так, грошовими сертифікатами від обласної влади були відзначені: доктор психологічних наук, професор Запорізького національного університету Євген Клопота; призер чемпіонатів та кубків України з плавання та чемпіон і призер всеукраїнської спартакіади для дітей з інвалідністю «Повір у себе», якого було страшно поранено у зоні проведення АТО Микола Ніжниківський.

В Запорізькій області працює 11 інтернатних установ, які опікуються долями знедолених людей з особливими потребами. Елла Слепян вручила сертифікат на 42 тисячі гривень на потреби підопічних директору Таврійського будинку інвалідів Олександру Старосвітському та сертифікат на 14 тисяч гривень керівникові Чернігівського психоневрологічного інтернату  Миколі Славову.

Після урочистого нагородження для присутніх гостей відбувся святковий концерт за участі творчих колективів. Варто відзначити, що у фойє театру спеціалісти Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, обласного центру зайнятості, Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області та обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів провели консультації з питань соціального захисту, працевлаштування осіб з інвалідністю, пенсійного забезпечення тощо.

Довідково: За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, у поточному році на впровадження заходів програми «Національний план дій з реалізації Конвенції про права осіб з  інвалідністю» в обласному бюджеті було передбачено 443,7 тис. грн. Органами соціального захисту населення налагоджено ефективну взаємодію з 15 громадськими організаціями осіб з інвалідністю. Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» близько 16,5 тис. осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю отримали цього року державну соціальну допомогу на загальну суму 293,2 млн. грн., з них надбавку на догляд отримують понад 6,6 тисяч осіб, в тому числі на дітей віком  до 18 років – більш ніж 4,4 тисячі. Середній розмір вказаної допомоги становить  1776,80 гривень. На сьогодні в Запорізькій області надається передбачена законодавством допомога для близько 56,4 тисячі внутрішньо переміщених особам, з них 2,4 тисячам осіб з інвалідністю. В рамках програми «Назустріч людям» на  2015-2019 роки, за рахунок коштів обласного бюджету передбачено придбання 500 санаторно-курортних путівок для ветеранів війни, праці, дітей війни та осіб з інвалідністю до санаторіїв області на суму три млн. грн. Вже оздоровились у вказаних закладах 405 осіб. Крім цього, 17,7 тисяч осіб, які опинились в складних життєвих обставинах, отримали адресну грошову допомогу на загальну суму 30,1 млн. грн. Серед них більшість –  люди з інвалідністю.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»