Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Участь людей з інвалідністю в житті суспільства є однією з ключових передумов становлення України як європейської держави – Президент

3 грудня 2018 - 19:19

Президент Петро Порошенко наголошує, що ніколи раніше влада не приділяла стільки часу і стільки уваги проблемам осіб з інвалідністю. І питання забезпечення активної участі осіб з інвалідністю у суспільному житті є одним із важливих питань, якими опікується влада.

«Забезпечення наскрізної участі людей з інвалідністю в житті соціуму є однією з ключових передумов становлення України як європейської держави. Це тест, це лакмусовий папірець. Якщо ми йдемо в Європу, якщо ми вносимо конституційні зміни про майбутнє членство в ЄС та НАТО, ми маємо відповідати певним критеріям. І хочу окремо наголосити – цей критерій один із основних. І саме тому це так важливо. І саме тому це справа Президента. І саме тому я зараз на цій нараді», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що протягом 2017-2018 років Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України продемонструвало абсолютно глибоке розуміння проблем, які постають перед людьми з інвалідністю, а також дуже активну позицію на виконання і звернень Президента, і звернень Уповноваженого Президента з прав людей з інвалідністю, і в співпраці з громадськими організаціями для того, щоб ці позиції вирішувати.

Президент підкреслив, що Україна з першого дня незалежності прагнула якнайповніше реалізувати права людини, які стали основним змістом нашої Конституції. Разом з усім міжнародним співтовариством Україна продовжила створення системи захисту прав тих людей, які потребують цього захисту точно найбільше, зокрема осіб з інвалідністю. Для цього десять років тому була підписана Конвенція про права осіб з інвалідністю, яка є визначальним міжнародно-правовим документом для органів влади під час формування та реалізації державної політики у сфері прав людей з інвалідністю.

«З того часу Міжнародний день осіб з інвалідністю став і для органів влади, і для органів місцевого самоврядування, для громадських організацій і для всіх громадян дуже гарною нагодою певного підведення підсумків що зроблено до цього і накреслення планів на майбутнє – що нам зараз треба зробити», - констатував він.

«Ми даємо оцінку державній політиці – наскільки ми наблизилися до повної реалізації прав і просто, знаєте, не гучних лозунгів, а просто повсякденних потреб осіб з інвалідністю і як широко суспільство відкриває можливості для реалізації їхніх прагнень, надій, сподівань. Я хочу нагадати всім – йдеться не про одну, не про тисячу і не про десяток тисяч людей. Йдеться про 2 млн 630 тис наших співгромадян», - також підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко зазначив, що останнім часом Всеукраїнська організація осіб з інвалідністю і особисто її керівник Валерій Сушкевич на всіх міжнародних майданчиках привертає увагу до такого тяжкого наслідку російської агресії як порушення прав осіб з інвалідністю.

«Проте хочу окремо наголосити – агресія аж ніяк не припиняє наших зусиль із забезпечення прав осіб з інвалідністю по всій території нашої держави. І це є абсолютно моя чітка вказівка, що ми маємо працювати предметно і тому наша сьогоднішня нарада присвячена дуже конкретному питанню: створенню безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю», - підкреслив Президент.

Водночас Глава держави запропонував не робити акцент лише на доступності до фізичного оточення, хоч доступність у широкому розумінні є одним з основних восьми ключових принципів Конвенції про права осіб з інвалідністю.

«Йтиметься про доступність у широкому сенсі цього слова, про її значущість у всіх без винятку сферах життєдіяльності та про спрямування на реалізацію принципу доступності роботи всіх без винятку органів влади», - сказав Петро Порошенко.

 

За матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України

 

Читайте також

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку

«У Збройних силах України повинна бути гендерна рівність», – 29-річна Катерина вирішила приєднатися до захисників

Безпека мешканців, підтримка бізнесу, підвищення якості освіти – Іван Федоров про головні виклики регіону

За матеріалами СБУ засуджено чергових колаборантів, які працюють на окупантів