Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Енергетика та енергозбереження

Сертифікація енергетичної ефективності будівель

7 грудня 2018 - 15:11

У відповідності до Енергетичної стратегії України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність», що схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 № 605-р, в Україні посилюються енергоефективні вимоги до будівель (стандарти, регламенти, сертифікація тощо), запроваджуються механізми стимулювання енергоефективності в житловій сфері (енергетичний аудит, фінансові інструменти тощо) та підтримуються ініціативи з підвищення енергоефективності будівель.

Так, запроваджена в Україні система енергетичної сертифікації  встановлює чіткий контроль над показниками енергоефективності будівель, зокрема і будівель житлового фонду. 

У відповідності із діючим законодавством, до енергосертифікату будинку має додаватися звіт про рівень споживання енергоресурсів, місця найбільших тепловтрат та перелік заходів для підвищення енергоефективності будинку.

Слід зазначити, що лише сертифікованими енергоаудиторами здійснюється обов’язковий енергоаудит енергоефективності будинків.

 Звертаємо увагу, що енергоаудити із подальшою обов’язковою сертифікацією будівель охоплюють далеко не всі будинки, а тільки ті, де така необхідність обґрунтована (визначена нормами статті 7 Закону України "Про енергетичну ефективність будівель").

З метою забезпечення підвищення рівня енергетичної ефективності будівель, в яких розташовані органи державної влади та місцевого самоврядування, на виконання вимог частини першої  та абзацу другого частини сьомої статті 7 Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» (вводяться в дію з 01.07.2019), Запорізька облдержадміністрація, інформує про нагальну потребу у заходах з проведення обов’язкової сертифікації енергетичної ефективності для:

-               будівель державної власності (з опалюваною площею понад 250 квадратних метрів, які часто відвідують громадяни і у всіх приміщеннях яких розташовані органи державної влади);

-               будівель, у всіх приміщеннях яких розташовані органи місцевого самоврядування (з опалюваною площею понад 250 квадратних метрів, у разі здійснення термомодернізації таких будівель).

Постановою КМУ від 11.04. 2018  № 265 затверджено перелік будівель, які не підлягають обов’язковій сертифікації енергоефективності.  Це будівлі промислового і сільськогосподарського призначення, об’єкти енергетики, транспорту, зв’язку та оборони, складські приміщення (http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265-2018-%D0%BF). Варто зауважити, що за бажанням власника зазначених об’єктів, він може отримати відповідний сертифікат і здійснювати заходи по енергоефективності.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області