Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «У рамках децентралізації опрацьовуються варіанти укрупнення районів»

14 грудня 2018 - 12:20

Під час робочої поїздки до Токмацького району голова облдержадміністрації Костянтин Бриль та народний депутат України Сергій Валентиров взяли участь у засіданні Ради регіонального розвитку району. Презентація проекту Перспективного плану розвитку Токмацького району та міста Токмак на 2019-2021 роки відблася за участю керівництва району, членів Ради регіонального розвитку району, керівників підприємств, депутатів районної ради, селищних та сільських голів.

Спочатку Костянтин Бриль повідомив про можливість створення району з адміністративним центром у місті Токмак.

- У рамках втілення реформи децентралізації влади, проголошеної Президентом України Петром Порошенком, заплановано не тільки створення об’єднаних територіальних громад. Після процедури об’єднання  стартує укрупнення районів, яке зараз активно обговорюється та опрацьовується. Тобто, на базі меж громад у майбутньому будуть створюватись райони. Наразі в Мінрегіоні запропоновано створення п’яти таких районів. При цьому розглядається можливість створення в майбутньому шостого району з адміністративним центром у місті Токмак. Ми запропонували цей варіант і отримали відповідь від Мінрегіонбуду ретельно попрацювати над цією пропозицією. Тож нині за моїм дорученням створено робочу групу, до якої увійдуть троє експертів з Мінрегіону. Ця група детально розгляне можливість планування ще одного району. Хочу наголосити, що це тільки пропозиція, а не впевненість. Більше того, межі майбутніх районів не обов’язково збігатимуться з нинішніми, адже будуть створюватись на базі меж громад, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Представляючи проект Перспективного плану розвитку Токмацького району, голова райдержадміністрації Віктор Дудукалов серед пріоритетних напрямків виокремив: водозабезпечення, покращення стану доріг і забезпечення автобусного сполучення, поліпшення екологічного стану, розвиток соціальної інфраструктури та створення нових робочих місць.

Зокрема, в планах - реконструкція водопровідних мереж с. Остриківка, Рибалівка, Новогорівка, Вишневе, Балки, Жовтневе, Садове, Новолюбимівка; проведення системи централізованого водопостачання - в с. Трудове, Скелювате Остриківської ОТГ; придбання автоцистерни для підвозу  питної води - для КП «Кіровське» Кіровської сільської ради.

У галузі освіти та дошкільного виховання влада Токмацького району планує приділити увагу реконструкції Новопрокопівського НВК (заміна вікон та дверей на металопластикові з енергозберігаючих матеріалів, покрівлі); реконструкції Кіровської ЗОШ (заміна вікон та дверей на металопластикові з енергозберігаючих матеріалів, покрівлі); реконструкції Новомиколаївського НВК. Передбачається також переведення шкільних котелень на мінікотельні з використанням альтернативних видів палива. Крім цього, планується оновлення та реконструкція приміщень шкіл та ДНЗ Остриківської ОТГ, тепломодернізація та капітальний ремонт ДНЗ «Тополька» у м. Молочанськ; тепломодернізація ДЮСШ у м. Молочанськ, що включає капітальний ремонт, утеплення фасаду та перекриття даху, тепломодернізація Молочанської школи мистецтв. Є потреба також у придбанні шкільних автобусів.

У галузі охорони здоров’я в Токмацькому районі заплановано впровадити: енергозберігаючі заходи для будівель Кіровської та Новопрокопівської АЗПСМ, будівлі станіціонарного відділення КЗ «Молочанська районна лікарня» ТРР, а також медичну інформаційну систему EMCIMED. Передбачено придбання санітарного транспорту для первинної ланки охорони здоров’я та медичного транспорту для Молочанської центральної районної лікарні. Проведення капітальних ремонтів ФАПів та ФП у сільських населених пунктах, покращення їх матеріально-технічної бази також належить до планових завдань.

Один із найважливіших пріоритетів Перспективного плану розвитку Токмацького району - газифікація сіл Заможне, Шевченкове, Жовтневе, Содове, Червоногірка; завершення будівництва газопроводу високого тиску в с. Веселе, Запоріжжя, Українка. До проекти також увійшли: придбання машини для збору та транспортування рідких побутових відходів для Молочанської міської ради, машини для збору та транспортування твердих побутових відходів  для Новенської сільської ради та Молочанської міської ради; реконструкція існуючої мережі каналізації в с. Запоріжжя; будівництво артезіанської свердловини в м. Молочанськ; будівництво самопливного каналізаційного колектора в м. Молочанськ; будівництво та влаштування контейнерних майданчиків для  роздільного здору твердих побутових відходів на території населених пунктів Токмацького району.

Місцева влада планує приділити увагу  створенню робочих місць. Зокрема, перспективи пов’язуються з будівництвом ТОВ «НІБУЛОН» комплексу по прийманню, зберіганню та відвантаженню зернових та олійних культур;  будівництвом сонячної електростанції на території м. Молочанськ (за межами населеного пункту). Наступні проекти - «Нове будівництво комплексу будівель і споруд: фотогальванічна електростанція «Новомиколаївка» на території Новомиколаївської сільської ради та будівництво сонячної електростанції на території Остриківської ОТГ.

У ході обговорення  Костянтин Бриль підкреслив, що важливе місце в проекті Перспективного плану розвитку Токмацького району посідає розвиток самого Токмака. Після надання статусу депресивної території місту Токмак строком на п’ять років  плануються окремі заходи щодо стимулювання його розвитку. Чималих зусиль у цьому напрямку докладає народний депутат України Сергій Валентиров.

- Нині  робиться все, аби люди побачили якісні зміни на краще. Саме тому в Токмацькому районі буде особливий випадок, коли про плани розвитку територій доповідатимуть окремо мер міста та голова РДА. Кожен з них звітує - що зроблено і що планується на найближчі три роки. Окрема увага приділяється створенню нових робочих місць, а також залученню інвесторів на територію. В Токмацькому краї дуже активна громада і небайдужі до рідної землі люди. Тож зараз ми маємо визначитися з пріоритетами, разом оберемо проекти, над якими працюватимемо в наступні три роки, та консолідуємо зусилля для втілення їх у життя, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Презентуючи Перспективний план розвитку міста Токмака на 2019-2021 роки, міський голова Ігор Котелевський визначив пріоритети. До найважливіших увійшов проект «Енергоефективність у громадах ІІ» за підтримки Уряду Німеччини (2017-2020 р.р.), у рамках якого заплановано створення ефективної системи енергоменеджменту на рівні міста; впровадження системи он-лайн моніторингу споживання енергоносіїв у бюджетній сфері; реалізацію енергоефективних проектів; проведення Benchmark – аналізу; складення Portfolio міста та скорочення споживання енергоносіїв  мінімум на 10-15%.

Від упровадження ініціативи Європейської Комісії «Угода мерів» очікується: скорочення викидів СО2 в атмосферу  мінімум на 30%; підвищення частки альтернативної енергетики в енергетичному балансі міста  мінімум на 30%; залучення іноземних інвестицій у підвищення енергоефективності будівель бюджетної сфери; модернізація комунального господарства. Планується також розробка програми «План дій сталого енергетичного розвитку та клімату міста Токмака до 2030 року» зі скороченням витрат місцевого бюджету на сплату енергоносіїв  мінімум на 7-10%.

За напрямком «Альтернативна енергетика» заплановано будівництво БІО-ТЕЦ та комунальної сонячної електростанції. Реалізація цих заходів у майбутньому дозволить Токмаку стати центром альтернативної енергетики Запорізької області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області