Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

14 грудня 2018 - 13:08

Сьогодні, 14 грудня, у 32-і роковини введення в експлуатацію саркофагу на Чорнобильській атомній електростанції запоріжці біля пам’ятника Героям Чернобиля хвилиною мовчання вшанували загиблих та постраждалих у цій страшній аварії. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, перший заступник голови облради Єгор Семенков, представники міської влади, а також учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та представники громадськості.

- Вже 32 роки відділяє нас від тієї страшної трагедії, яка сталася на ЧАЕС. І дуже важливо, що в місті Запоріжжі цього року нарешті відкрито пам’ятник Героям Чорнобиля. Адже люди, які тоді боролися з атомом, ризикуючи власним життям, до сьогоднішнього дня були і залишаться справжніми героями для всієї країни. Ці мужні люди стали на захист усього світу та попередили можливу ядерну катастрофу. Хочу побажати міцного здоров’я, мирного неба, а головне – ми маємо зробити все, щоб такі трагедії більше не повторювались, - звернувся до присутніх Едуард Гугнін.

Пам'ять загиблих запоріжців, які віддали життя в ім’я порятунку Землі від ядерної катастрофи, вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Чорнобильська катастрофа торкнулася долі мільйонів людей. Внаслідок аварії постраждали близько 5 мільйонів громадян, радіоактивно забрудненими стали майже 5 тисяч населених пунктів, у тому числі 2,2 мільйона осіб та більше 2 тисяч населених пунктів в Україні. Відповідно до Указу Президента України  щороку 14 грудня в нашій державі відзначається  День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

За даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, зараз на території Запорізької області проживають близько 7,6 тисячі осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Кожна категорія постраждалих громадян користується окремими пільгами та компенсаціями, встановленими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Впродовж 2018 року на фінансування програм соціального захисту чорнобильців у державному бюджеті спрямовано понад 17 млн. грн., з обласного бюджету – 1,2 млн. грн. на безкоштовне придбання ліків та зубопротезування.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»