Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Широківська громада вшанувала воїнів 37-го батальйону

22 січня 2019 - 14:10

Напередодні Дня Соборності України на адмінбудинку Широківської громади урочисто відкрили пам’ятну табличку на честь воїнів 37-го запорізького окремого мотопіхотного батальйону. Дошку встановили на будівлі по вулиці Героїв 37-го батальйону, що раніше називалася Шушенською та була перейменована у травні 2016 року.

До учасників церемонії приєдналися заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко, сільський голова Денис Коротенко, ветерани АТО, батьки загиблих героїв, волонтери та школярі.  

Перший командир батальйону Олександр Лобас наголосив: «Цими днями Україна вшановує пам’ять захисників Донецького аеропорту. Свій внесок у його оборону внесли і наші хлопці. Протягом кількох тижнів з даху однієї із дев’ятиповерхівок Авдіївки ми підтримували вогнем «кіборгів».

37-й батальйон територіальної оборони було створено у вересні 2014 року. До його лав увійшло багато учасників Народної Самооборони, які з перших днів Революції Гідності стояли на Майдані, захищали приміщення органів влади та стратегічні об’єкти від проросійських «тітушок». Підрозділ формувався на території сільської ради, у будівлях центру льотної підготовки ім. Покришкіна за активної допомоги обласної та міської влади, великих промислових підприємств та сотень простих запоріжців.

На початку жовтня 2014 року військовослужбовці вирушили на Схід, воювали у складі 93-ї, а згодом – 56-ї окремої мотопіхотної бригади Збройних Сил України. Солдати пройшли важкими шляхами під Дебальцевим,  Авдіївкою, Маріуполем та Широкіно.  У боротьбі за свободу та незалежність нашої держави віддали життя 16 бійців, серед яких наші земляки Андрій Ломейко, Роман Швачко, Дмитро Щербак, Олег Макеєв, Геннадій Замотаєв, Денис Богданов та Леонід Сазонов.

Також до присутніх звернувся ветеран Антитерористичної операції Тимур Книш. Він розповів, що у 2015 році разом з військовослужбовцями  Національної Гвардії України прикривав позиції батальйону поблизу сел. Талаківка Донецької області. Кілька разів терористи намагалися обійти по вузькій балці висоту, яку контролювали наші бійці, але зазнавали значних втрат та відступали.

Пам’ять загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання, покладанням квітів та патріотичним флешмобом.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна