Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За дитиною ходитимуть… гроші

14 серпня 2008 - 15:04

Службою у справах дітей обласної державної адміністрації проведено семінар-нараду з питань, пов'язаних зі змінами до нормативно-правових актів щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

На семінарі розглянуто підсумки проведення у Запорізькій області, оголошеного Президентом України, Року підтримки національного усиновлення у першому півріччі 2008 року. Також йшлося про розвиток інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Як повідомила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Заіц, протягом кількох останніх років у Запорізькій області відбулась активізація процесу розвитку такої сімейної форми виховання як прийомна сім'я. Станом на 1 січня 2006 року в прийомних сім'ях утримувалося 23 прийомні дитини, на 1 січня 2007 – 41 прийомна дитина, а на 1 січня 2008 року – 99 прийомних дітей. На сьогодні в області діє 75 прийомних сімей, в яких виховується 120 дітей, та 4 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 27 дітей.

Протягом 1 півріччя 2008 року в Запорізькій області загалом створено 10 прийомних сімей (м. Бердянськ, Куйбишевський, Михайлівський, Приазовський, Якимівський райони - по 1 прийомній сім'ї, Пологівський район – 2 прийомні сім'ї, Новомиколаївський район – 3 прийомні сім'ї) та поповнено дітьми 5 прийомних сімей (Василівський, Михайлівський, Пологівський, Розівський, Токмацький райони). Дитячий будинок сімейного типу м. Мелітополя поповнено 1 дитиною-вихованцем. Таким чином, до прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу Запорізької області влаштовано 24 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Крім цього сформовано реєстр опікунів та піклувальників, видані посвідчення опікунів та піклувальників єдиного зразка. На сьогодні під опікою громадян перебуває 2663 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, що складає 53 % від загальної кількості зазначеної категорії дітей. Протягом 2008 року усиновлено 102 дитини, з них громадянами України - 65 дітей, іноземними громадянами – 37 дітей.

На семінарі-нараді відбулась презентація механізму фінансування потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «Гроші ходять за дитиною», який розроблено Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міжнародним благодійним «Фондом Олександра Фельдмана» та Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень. За словами заступника начальника служби у справах дітей ОДА Ольги Сергєєвої, цей механізм є на сьогодні новим надійним способом фінансового забезпечення таких дітей, незалежно від форм їх влаштування: опіка, дитячий будинок сімейного типу, прийомна сім'я. В результаті запровадження механізму «Гроші ходять за дитиною» збільшується обсяг коштів, що витрачаються безпосередньо на дитину в 6 разів, забезпечується фінансування заходів із попередження сирітства, створюються ефективні стимули до реалізації права дитини на сімейне виховання, закладаються підвалини для створення системи моніторингу та контролю за якістю послуг, що надаються дитині.

У роботі семінару-наради взяли участь начальники служб у справах дітей та завідувачі секторів опіки, піклування та усиновлення служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення, райадміністрацій Запорізької міської ради, представники обласних притулків для дітей.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують