Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Затверджено новий регіональний план модернізації закладів професійно-технічної освіти

1 лютого 2019 - 15:06

Таке рішення ухвалено за підсумками  розширеного засідання регіональної ради професійної освіти (стейкхолдерів), яке відбулося під керівництвом директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяни Озерової. У заході взяли участь представники директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України, керівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти та роботодавці Запорізького регіону.

Учасники засідання ознайомилися з регіональним планом розвитку професійно-технічної освіти на період 2019-2021 роки.

Мережа закладів професійної освіти у 2019 році становить: 16 професійних ліцеїв, сім центрів професійно технічної освіти, шість вищих професійних училища, п’ять  навчальних центрів при кримінально-виконавчих установах та один структурний підрозділ при вищому навчальному закладі.

Протягом останніх років мережа закладів професійно-технічної освіти дуже змінилася: після об’єднань і укрупнень із 42 закладів у 2015 році зараз функціонує 35 закладів професійної (професійно-технічної).

Як підкреслила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, підсумки виконання регіонального плану модернізації свідчать про правильність обраного шляху оптимізації мережі закладів професійної освіти для забезпечення якісної підготовки кваліфікованих робітників та досягнення сучасного рівня якості освіти, який відповідає потребам Запорізького регіону.

За даними Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, у 2018 році в закладах професійно технічної освіти регіону підготовлено 4068 кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів, які навчалися за регіональним замовленням, з них працевлаштовано на перше робоче місце 3173 особи або 78%. Продовжують навчання у закладах вищої освіти 345 осіб або 9%, призвано до лав Збройних сил України  68 осіб (майже 2 %). Не працевлаштовані 442 особи (11%), з них у зв'язку з відпусткою по догляду за дитиною - 245 осіб. Найбільша кількість працевлаштованих випускників у: сфері транспорту - 90 %; сфері послуг - 84 %; промисловості - 83%; значно менше працевлаштованих випускників у будівництві – 65%; найбільш складна ситуація з працевлаштуванням у сільській місцевості – 61%.

У 2018 році обсяг регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів для професійно-технічних навчальних закладів становить майже 6 тисяч осіб, а зараховано на навчання до закладів  4609 учнів, тобто план регіонального замовлення виконано на 80% (торік 82 %).

Щодо планів на 2019 рік:  Запорізький правобережний ліцей буде приєднано до Запорізького будівельного центру професійно-технічної освіти; Запорізьке вище професійне училище та Запорізький політехнічний центр перетворяться на Запорізький політехнічний центр професійної освіти; Приморський професійний ліцей та Осипенківський професійний ліцей об’єднаються у Бердянський центр професійно-технічної освіти.

Учасниками засідання  ухвалено рішення щодо продовження модернізації мережі закладів профтехосвіти, оновлення та осучаснення переліку професій кваліфікованих робітників згідно з потребами регіонального ринку праці тощо.

Під час засідання регіональної ради запорізькі педагоги також ознайомилися з методиками навчання та підготовкою фахівців у Львівській області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни