Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Соціальна стабільність в регіоні – в центрі уваги обласної влади

20 серпня 2008 - 17:33

На засіданні розглянуто ряд важливих і актуальних питань, пов'язаних із життєдіяльністю регіону. Зокрема, йшлося про стан додержання законодавства України при забудові території області, про ситуацію щодо оплати праці та виконання завдань Президента і Уряду України щодо погашення боргів і з заробітної плати, а також про стан додержання законодавства України при організації та проведенні авіаційно-хімічних робіт.

Однак, у першу чергу, учасники засідання обговорили хід виконання цьогорічного розпорядження голови облдержадміністрації «Про підготовку та організований початок 2008/2009 навчального року» в частині стану готовності матеріально-технічної бази закладів освіти».

- Не випадково, що питання підготовки шкіл області до нового навчального року є першим у порядку денному. Адже за десять днів, що лишились до початку осені, органи місцевої виконавчої влади мусять належним чином завершити усі розпочаті роботи, - такий висновок зробив керівник регіону після доповіді начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Олександра Вєрозубова.

Відтак керівник області вимагав від кожного голови РДА, де підготовка до нового навчального року ведеться неналежним чином, конкретної відповіді щодо термінів вирішення проблем.

Для соціальної стабільності в регіоні чи не найголовнішу роль відіграє рівень заробітної плати і темпи погашення заборгованості. Минулого року розміри заробітної плати, зокрема, у галузях будівництва, торгівлі, наземного транспорту, в готельному бізнесі та інших були нижчі, ніж середньоукраїнські. На жаль, за підсумками першого півріччя поточного року суттєвих змін тут не відбулося.

У сільському господарстві внаслідок відставання темпів зростання заробітної плати у першому півріччі, її розмір по області також став нижчим, ніж середньодержавний показник у цій галузі.

- Чотирнадцять відсотків працюючого населення нашої області отримують зарплату нижчу за прожитковий мінімум, - зауважив Олександр Старух. - Як цим людям існувати: годувати, вчити, лікувати своїх дітей?

Учасники засідання розглянули й питання так званих «тіньових» доходів населення. За досить скромними оцінками фахівців понад 35% заробітної плати працівники області отримують «у конвертах». Таким чином роботодавці уникають сплати внесків до соціальних фондів. Водночас місцеві бюджети недоотримують кошти від сплати податків.

За підсумками обговорення питань, винесених на розгляд колегії, вже найближчим часом будуть ухвалені відповідні нормативно-розпорядчі акти облдержадміністрації.

 

Управління у справах преси та інформації

(.doc, 38Kb)
(.doc, 48Kb)
(.doc, 39Kb)

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області