Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізький район відзначає 80 річницю з дня утворення

11 лютого 2019 - 15:32

З нагоди ювілею утворення Запорізького району відбулися урочистості, в яких взяв участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

- Сьогодні я відчуваю справжній оптимізм, коли бачу, як обіймаються голови громад та керівники територій, вітаючи один одного зі святом. Так, 80 років - це чимало. Це кілька поколінь, які виграли війну, відбудували підприємства та розвивали Запорізький край. І це надихає. Наші старші покоління вижили у буремні часи. Нині - також не просто. І ми маємо робити все можливе задля наших дітей, аби їм не було соромно за нас. Тож зі святом вас і дякую, що ми працюємо разом на благо нашої області, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону вручив почесні відзнаки жителям Запорізького району. Так, Указом Президента України почесне звання «Мати-героїня»  присвоєно Світлані Салій, Любові Франчук та Олені Шаповаловій.

Подяку Прем’єр-міністра України з нагоди  80-річчя з дня утворення Запорізького району оголошено першому заступнику голови Запорізької РДА Світлані Чудесновій та заступнику голови Запорізької РДА Тетяні Рогач.

Медаллю «За розвиток Запорізького краю» за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, відданість справі, вагомий особистий внесок у розвиток Запорізького краю та з нагоди  80-річчя Запорізького району нагороджені: голова Запорізької райради Анатолій Шевчишин, голова господарства «АГРОТРОЯ» Віталій Курилюк та головний бухгалтер апарату Запорізької РДА Марія Яндола.

Почесними грамотами Запорізької обласної державної адміністрації за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, відданість справі, вагомий особистий внесок у розвиток Запорізького краю та з нагоди 80-річчя Запорізького району Костянтин Бриль нагородив військовослужбовця Запорізького об’єднаного військового комісаріату Дмитра Рібіка, директора ТОВ «ДАНАМ» Валентину Джеріхову та директора Малокатеринівського дошкільного закладу «Рукавичка» Олену Діденко.

Цінним подарунком голови Запорізької обласної державної адміністрації за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, відданість справі, вагомий особистий внесок у розвиток Запорізького краю та з нагоди 80-річчя Запорізького району нагороджено учасника АТО Володимира Петрова.

Як повідомив голова Запорізької районної державної адміністрації Анатолій Васюк, 11 лютого 1939 року було прийнято рішення виділити із Запорізької міськради сільську територію і утворити Запорізький сільський район. На території району розташовано 72 населених пункти, які об'єднані у вісім сільських (з них три об'єднані територіальні громади) та три селищні ради.

Провідна галузь району - сільськогосподарське виробництво. У районі діє 193 сільськогосподарських підприємства, з них один сільськогосподарський виробничий кооператив, 43 приватних сільськогосподарських підприємства, 147 фермерських господарств, п’ять  державних підприємств, у тому числі Інститут олійних культур НААН України, Верхньохортицька державна сортовипробувальна станція, ДП ДГ «Новатор» ЮК НААН України, які є основними базовими підприємствами з відпрацювання технологій вирощування сільськогосподарських культур, випробування гібридних сортів сільськогосподарських культур та захисту рослин.

У Запорізькому районі функціонують (за винятком ОТГ) 26 закладів культури, один музей на громадських засадах, 12 закладів загальної середньої освіти та п’ять  закладів дошкільної освіти; 16 закладів охорони здоров'я.

Перспективним планом формування територій громад Запорізької області на території Запорізького району передбачається створення п’яти об’єднаних територіальних громад. На сьогодні вже створено чотири ОТГ: Долинську, Біленьківську, Широківську та Новоолександрівську із загальною чисельністю населення 33775 осіб, що становить 58% населення району. Рівень охоплення громадами складає 42% території району.

У результаті фінансової децентралізації бюджети сільських рад зросли в середньому втричі (2016 рік - 46 млн. грн., 2017 рік - 107 млн. грн.), у тому числі: у Долинській - у 2,1 разу, Біленьківській - у 5,1 разу, Широківській - у 1,2 разу. Об’єднані громади показують високі темпи приросту власних доходів, але не став винятком і районний бюджет. Динаміка росту власних доходів районного бюджету складає за 2015 рік 27,2 млн. грн., що становить 144,7% до 2014 року, за 2016 рік - 40,5 млн. грн., що становить 149 % до 2015 року, за 2017 рік - 40,8 млн. грн. або 100,9% до 2016 року, очікуваний обсяг за 2018 рік - 24,7 млн. грн., що становить 60,5% до 2017 року. У зв’язку зі створенням об’єднаних громад значна частина доходів районного бюджету відійшла до бюджету громад, внаслідок чого відбулося зменшення показника дохідної частини районного бюджету.

За результатами комплексної оцінки соціально-економічного розвитку міст і районів Запорізької області за підсумками І кварталу, І півріччя та 9 місяців 2018 року Запорізький район посів І місце серед 20 районів Запорізької області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби