Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Потенційні прийомні родини готуються до відповідального батьківства

21 лютого 2019 - 10:02

Фахівці із соціальної роботи центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та об’єднаних територіальних громад Запорізької області працюють на попередження соціального сирітства.

Одним із напрямів розв’язання  цієї проблеми є підтримка сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема встановлення опіки над такими дітьми та створення інститутів прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу як альтернативних інтернатам. 

За словами фахівців, якщо  дитина залишається соціальною сиротою, соціальні служби розпочинають пошук потенційних прийомних батьків, які мають бажання та можливість виховувати дітей у сімейному оточенні.

Зокрема, ретельно відбираються кандидати за місцем проживання дитини, після чого регіональні тренери Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з метою підготовки їх до батьківства та усвідомленого вибору щодо взяття дітей у сім’ю навчають їх бути прийомними батьками, батьками-вихователями, опікунами, піклувальниками. За результатами таких навчань готуються висновки щодо наявності виховного потенціалу у кандидатів для виховання такої категорії дітей.

У лютому відбулося перше в цьому році навчання для кандидатів у прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни, піклувальники.

Протягом трьох днів тренери знайомили їх з такими поняттями як прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу, опіка, піклування та їх місце в державній системі влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; питаннями організації процесу встановлення опіки, піклування, створення прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу; фінансово-матеріального забезпечення; соціально-психологічними особливостями дітей, які потребують сімейного виховання; особливостями сімейного виховання ВІЛ-позитивних прийомних дітей тощо.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, у Запорізькій області функціонує 190 прийомних сімей , де виховується 400 дітей, та 38 дитячих будинків сімейного типу, де проживає 247 дітей. Крім цього,  на території Запорізької області проживають вісім прийомних сімей, де виховується 15 дітей, та чотири дитячих будинків сімейного типу з 26 дітьми, які є вимушеними переселенцями. Всі прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу перебувають під обов’язковим соціальним супроводженням фахівців міських та районних центрів соціальних служб та об’єднаних територіальних громад області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Учениці гімназії №93 готові до великої волейбольної битви «Пліч-о-пліч»

386 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 762-го дня війни

Обласна влада опрацьовує оптимальний механізм проїзду між правим і лівим берегами Запоріжжя

Нагороди нацгвардійцям вручив Іван Федоров