Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Регіональна програма розвитку водного господарства буде оновлена у частині зрошення сільськогосподарських земель

22 лютого 2019 - 09:31

Стан та перспективи розвитку зрошення в господарствах області та можливості і шляхи внесення змін до Регіональної програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро в області на період до 2021 року обговорили учасники наради, яка відбулася під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Олександра Бабаніна.

У заході взяли участь директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков, заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Олександр Сергієнко, проректор ТДАТУ Олександр Євтушенко, директори сільськогосподарських підприємств області, представники Басейнового управління водних ресурсів річок Приазов’я.

За словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Ясинецького, територія Запорізької області розташована в зоні недостатнього та нестійкого зволоження. Торішні жнива для аграріїв області видалися дуже складними. У результаті погодних умов збирання зернобобових культур розпочалося на два тижні раніше звичайного строку. Наразі в області обліковується 241,1 тис. га зрошуваних земель, які займають 12% ріллі.  Із загальної площі зрошуваних земель: 86,8 тис. га знаходиться у комунальній власності; 56,9 тис. га - на балансі приватних фермерських та колективних підприємств;  26,3 тис. га - у державній власності; 71,3 тис. га - безгосподарських меліоративних систем.

У 2018 році фактичний полив в області здійснено на площі 53,22 тис. га, що становить 22% від наявного фонду. За останні п’ять років водокористувачами за власні кошти придбано до 100 одиниць дощувальної техніки, відновлено полив та впроваджено краплинне зрошення на площі 10 тис. га. У аграріїв області з кожним роком виникає все більша потреба додаткового відновлення поливу на зрошуваних землях.

Враховуючи те, що багатьма підприємствами зрошувані землі десятиліттями не використовувалися, меліоративні системи виходили з ладу і поступово розкрадалися, Департаментом були внесені зміни до Програми збереження та відтворення родючості ґрунтів у Запорізькій області на 2014-2018 роки, якими передбачено виділення з обласного бюджету коштів на проведення проектно-вишукувальних робіт щодо обстеження площ на предмет придатності їх для зрошення та визначення орієнтовних капітальних вкладень у розвиток меліорації.

У минулому році Державним регіональним проектно-вишукувальним інститутом «Запоріждіпроводгосп» у десяти районах області проведено обстеження відповідних площ та визначено орієнтовний обсяг капітальних вкладень у розвиток меліорації. Для 70 землекористувачів із десяти районів області заплановано відновлення зрошення на загальній площі майже  32 тис. га. Подальше їх використання можливе лише за рахунок залучення коштів з різних джерел фінансування.

Тому на сьогодні в області є актуальним питання внесення змін до Регіональної програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро в Запорізькій області на період до 2021 року, які стосуються фінансування заходів з відновлення та розвитку зрошення в області.

За підсумками обговорення питання Олександр Бабанін надав доручення департаментам екології та природних ресурсів, а також агропромислового розвитку облдержадміністрації, Басейновому управлінню водних ресурсів річок Приазов’я  підготувати проект змін та доповнень до Регіональної програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро в Запорізькій області на період до 2021 року, якими передбачити фінансування заходів з відновлення та розвитку зрошення в області, та винести його на розгляд сесії обласної ради.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров