Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розпочато другий етап підвищення рівня пенсійного забезпечення деяких категорій громадян

3 вересня 2008 - 16:52

З 1 вересня запроваджено другий етап підвищення рівня пенсійного забезпечення деяких категорій громадян. Зокрема, збільшено пенсійні виплати тим інвалідам війни та учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною, не досягав: у інвалідів війни І групи – 1200, ІІ групи – 1080, ІІІ групи – 960 грн., учасників бойових дій – 840 грн. У середньому ці виплати зросли для інвалідів І, ІІ та ІІІ груп на 160-130, учасників бойових дій - на 110 грн.

Крім цього збільшено надбавки, які не підвищувалися з 2002 року, громадянам, котрі зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані, у 5,5 раза: з 9 грн. 96 коп. до 54 грн. 40 коп., а членам їх сімей, яких було примусово переселено, - у 8,7 раза, тобто з 4 грн. 98 коп. до 43 грн. 52 коп. на місяць. Це підвищення торкнулося понад 1500 осіб нашої області.

Непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, надбавка до пенсії за віком, по інвалідності та за вислугу років підвищена більше, ніж у 7 разів: з 19,91 грн. до 150 грн. на кожну дитину. Таких дітей у нашій області налічується 5,5 тисячі.

Інвалідам І групи, одиноким інвалідам ІІ, ІІІ групи, які досягли пенсійного віку, одиноким одержувачам пенсій за віком та за вислугу років, котрі потребують постійного стороннього догляду, надбавку на догляд піднято з 9 грн. 96 коп. до 50 грн. на місяць. У нашому регіоні вона адресована 12760 особам.

Майже всі перерахунки пенсій проведено за матеріалами пенсійних справ, у беззаявному порядку. Вони торкнулися близько 23 тисяч жителів нашої області. Ці громадяни вже одержують вересневі підвищення разом з основними пенсійними виплатами.

Окремо звертаємо увагу на порядок встановлення надбавки на догляд одиноким пенсіонерам. Якщо інвалідам І групи вона підвищена в автоматичному режимі, який не вимагає додаткових документів та особистих звернень, то одиноким пенсіонерам інших категорій для призначення надбавки на догляд необхідно надати до районних (міських) управлінь Пенсійного фонду такі документи:

  • інвалідам ІІ групи, які не досягли пенсійного віку, але потребують постійного стороннього догляду - довідку від уповноважених органів за місцем проживання (ЖЕДу, сільради тощо) про склад сім'ї та висновок ЛКК (лікувально-консультаційної комісії) про те, що особа потребує постійного стороннього догляду;
  • інвалідам ІІ та ІІІ групп, які досягли пенсійного віку, - довідку від уповноважених органів за місцем проживання (ЖЕДу, сільради, тощо) про склад сім'ї;
  • одержувачам пенсій за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду, - довідку від ЖЕДу, сільради тощо про склад сім'ї та висновок ЛКК (лікувально-консультаційної комісії) про те, що особа потребує постійного стороннього догляду.

Право на встановлення надбавки на догляд мають також пенсіонери, які не одержують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”.

До відома. У відповідності з чинним законодавством України, одиноким вважається пенсіонер, який не має працездатних родичів, зобов'язаних його утримувати. До таких родичів належать одне з подружжя пенсіонера (чоловік, дружина) та діти працездатного віку, які не отримують пенсійні виплати..

Нагадаємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 липня 2008 року № 654 “Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян” встановлено два етапи збільшення пенсійних виплат. З 1 липня (перший етап) збільшено доплати одержувачам мінімальних пенсій за вислугу років і за віком та іншим особам, виплати яких не досягали 544 грн. на місяць. Проведено підвищення деяким категоріям інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв'язок з Чорнобильською катастрофою; інвалідам війни та інвалідам строкової та надстрокової військової служби, а також за понаднормовий страховий стаж та у зв'язку з втратою годувальника.

 


Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області