Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Найголовнішим рушієм розвитку територій стала реформа децентралізації»

12 березня 2019 - 11:51

На цьому голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив під час робочої поїздки до Бердянського району. Тут він провів зустріч з адміністративно-господарським активом за участю керівників структурних підрозділів райдержадміністрації,  територіальних органів центральних органів виконавчої влади, сільських, селищних голів, депутатів районної ради, представників громадських організацій, політичних партій, керівників підприємств, установ та організацій.

На початку зустрічі очільник регіону зазначив, що завдяки підтримці облдержадміністрації протягом 2018 року в Бердянському районі повністю або частково вирішені проблемні питання соціально-економічного розвитку. Зокрема, завдяки підтримці державного та обласного бюджетів на розвиток інфраструктури ОТГ Бердянського району у 2018 році Берестівською та Осипенківською об’єднаними громадами проведено капітальні ремонти об’єктів соціальної сфери та закладів охорони здоров’я на суму 5,3 млн. грн., а також  реконструкцію вуличного освітлення - на  2,5 млн. грн.

- Хочу наголосити, що найголовнішим рушієм розвитку територій стала реформа децентралізації, запроваджена Президентом України Петром Порошенком. Це найбільш успішна реформа і люди на місцях бачать її позитивні моменти. Це і передача повноважень по землі на місця, і збільшення фінансування. А відповідно - оновлення шкіл, дитсадків, будинків культури, будівництво амбулаторій, нові дороги та багато іншого. Окремо хочу подякувати за активну співпрацю народному депутату України Олександру Пономарьову, який завжди в курсі всіх проблемних питань свого округу та активно допомагає їх вирішувати, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Очільник регіону повідомив, що за кошти Державного фонду регіонального розвитку та місцевих бюджетів було виконано частину робіт з будівництва шкільного стадіону Азовської ЗОШ-ІІІ ст.; будівництво (І та II черги) водоводу в с. Новотроїцьке, реконструкцію (першої та другої черги) водопровідної мережі в с.Азовське (Луначарське)   проектною потужністю 9, 44 км.

За підтримки облдержадміністрації стало можливим проведення реконструкції системи теплопостачання Троянської ЗОШ І-ІІІ ст. та Троянського ДНЗ «Сонечко» зі встановленням твердопаливних котлів у приміщенні котельної закладу. Фінансування з обласного бюджету склало 1 млн. 308,022 тис. грн. Крім цього, за кошти обласного екологічного фонду придбано сміттєвоз для Андріївської селищної ради вартістю 3,9 млн. грн.

- Мабуть, найболючішим та найактуальнішим питанням залишається стан доріг. За втручання облдержадміністрації у 2018 році був проведений ремонт автодороги Андріївка-Нововасилівка-Бердянськ на загальній площі 11 700 м². Також виконувались роботи з часткової ліквідації вибоїн дорожнього покриття, у тому числі пневмоструменевим методом, на загальній площі 8625 м² доріг. Хочу також повідомити, що рішенням Запорізької облради «Про затвердження Програми розвитку автомобільних доріг загального користування Запорізької області на 2019 рік» передбачено виділення коштів обласного бюджету на поточний середній ремонт на найбільш зруйновані автодороги територіального значення у Запорізькій області, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Під час обговорення проблемних питань району окрему увагу було приділено перешкодам на шляху проведення реформи децентралізації. Як повідомив голова Бердянської райдержадміністрації Роман Молодецький,  перспективним планом передбачено об’єднання територій Андріївської селищної ради з Долинською сільською радою. Проте у зв’язку з небажанням Долинської сільради об’єднуватися Андріївська селищна рада втрачає можливість розвитку, отримання державних субвенцій.

Як повідомила керівник апарату блдержадміністрації Зінаїда Бойко, наразі в рамках посилення можливостей місцевого самоврядування реформа децентралізації переходить до нового етапу. Він передбачає зміну територіального устрою та чітке розмежування повноважень, відповідно до цього не об'єднаних громад не залишиться. Метою нового етапу реформи є запровадження і закріплення змін до 2020 року, аби провести місцеві вибори вже на новій законодавчій та територіальній основі, тобто громади будуть об'єднані в адміністративному порядку, відповідно до перспективного плану формування територій громад.

Загалом, відповідно до перспективного плану, на території Бердянського району запропоновано створити п’ять  ОТГ: Бердянську міську, Берестівську, Осипенківську та Андрівську сільські й Андріївську селищну. На сьогодні в районі створено чотири громади. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«В кожному населеному пункті має бути острівок соціального оптимізму та стабільності, де буде світло, тепло та можливість спілкуватися», – Іван Федоров про пункти незламності

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі