Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі відбулась регіональна конференція «Євроінтеграція: сила можливостей»

8 квітня 2019 - 18:11

Учасники регіональної конференції «Євроінтеграція: сила можливостей» відзначили, що останні два роки стали визначальними для європейської інтеграції України. Так у 2017 році Україна отримала безвізовий режим із країнами ЄС. Остаточна ратифікація Угоди про асоціацію та набуття чинності додаткових торговельних преференцій ЄС безперечно дали позитивні наслідки для українського експорту та cтворюють усі передумови для подальшого збільшення експорту з країнами ЄС у 2019-2021 роках. Внесення змін до Конституції Україні, які закріпили курс на повноправне членство в ЄС та НАТО, свідчать про те, що незмінним пріоритетом внутрішньої та зовнішньої політики України залишається європейська та євроатлантична інтеграція. Вже сьогодні результати виконання Угоди про асоціацію є відчутними, а вигоди — помітними. У 2017 році експорт до країн ЄС зріс на 27%, у 2018 році — на 5%. Частка експорту до країн ЄС у 2018 році складає 27%, у 2017 році - 29%.

Звертаючись до учасників конференції, голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив, що Запорізька область вкотре підтвердила свій статус регіону, який формує експортний потенціал України, посідаючи 4 місце за обсягами експорту товарів (7,1%) та 6 місце (3,1%) за обсягами імпорту товарів.

- Я розумію, що у 2014 наші промислові підприємства зіштовхнулись з реальними проблемами та втратою ринку збуту. Проте, збільшення у 2018 році експорту товарів на 13,3% свідчить про те, що якість та конкурентоспроможність українського виробника реально підвищується. Зміна географії зовнішньої торгівлі та переорієнтація підприємств від традиційних зв’язків з Російською Федерацією до торгівлі з Європейським Союзом, Азією та Близьким Сходом є пріоритетним напрямком для області. Найбільші обсяги експорту запорізьких товарів припадали на Італію (15,1% від загальних обсягів до країн ЄС), Польщу (12,9%), Німеччину (11,1%), Грецію (10,7%) та Болгарію (8,3%). Переконаний, ця позитивна тенденція продовжиться і надалі, — підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Також очільник регіону зазначив, що нині на базі Запорізької торгово-промислової палати активно працює Центр підтримки бізнесу м. Запоріжжя, який реалізується за підтримки ЄБРР у рамках ініціативи EU4Business, спрямованого на підвищення конкурентоспроможності та рентабельності українських МСП шляхом надання консультацій та зміцнення потенціалу.

Наразі країни Європейського союзу є лідерами за обсягами серед інвесторів Запорізького регіону. Зокрема, серед найбільших інвесторів присутні Нідерланди, Естонія, Словаччина, Швеція та Кіпр. На сьогодні загальний обсяг прямих іноземних інвестицій за 2018 рік становить 902 млн дол. США, з них 698 млн дол. США з країн Європейського союзу (77,3%). Також Запорізька область активно працює в напрямку залучення міжнародної технічної допомоги з країн ЄС.

Крім цього, в рамках регіональної конференції «Євроінтеграція: сила можливостей» відбулась публічна дискусія «Міфи та факти євроінтеграції: де знайти можливості?». В якості спікерів до неї залучились представник Ukrainelnvest у Східній Україні Олексій Іванченко; директор з розвитку групи компанії Klion group (ТВС) Лариса Леонова; комерційний директор ТДВ «Запорізький хлібокомбінат №1» («Хлібодар») Сергій Смірнов; директор регіонального фонду підтримки підприємництва в Запорізькій області Володимир Степаненко; виконавчий директор НУО «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко; член Координаційної ради Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, Голова Федерації профспілок малого та середнього підприємництва України В'ячеслав Рой; керівник команди проекту «Громадська синергія» Зоряна Міщук та координатор проектів Erasmus+ Запорізького національного університету Олена Тупахіна.

Присутні відзначили значні зміни, які відбулись в країні — змінився рівень політичних свобод, набули нового значення роль громадянського суспільства, рівень свідомості, попиту на реформи в суспільстві та усвідомлення своєї конкурентоспроможності в бізнесі. Саме Європейський вибір України відкриває нові перспективи співробітництва з розвинутими країнами континенту, надає можливості економічного розвитку, зміцнення позицій України у світовій системі міжнародних відносин.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області