Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Буденні досягнення машинобудівників до професійного свята

23 вересня 2008 - 14:35

В останню неділю вересня країна за традицією відзначає День машинобудівника. Для запоріжців він давно переріс рамки професійного свята. Адже підприємства машинобудування посідають провідне місце в промисловості нашої області. Досить сказати, що за 7 місяців цього року машинобудівники реалізували товарної продукції на суму більше 10 млрд. грн., що складає 26,4 % від загального обсягу реалізованої продукції промислового комплексу регіону.

Не може не радувати і той факт, що за 8 місяців 2008 року у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року обсяг випуску продукції машинобудування зріс на 35,7 %.

Таких успіхів вдалося досягти в основному за рахунок використання внутрішніх резервів. І це є ще одним яскравим свідоцтвом того, що переважна більшість підприємств машинобудівного комплексу пройшла складний період адаптації до нових економічних умов. Більше того, в умовах жорсткої конкуренції вони зайняли і утримують свою «нішу» на ринку.

Особливо значний та вагомий внесок у розвиток машинобудування області і України в цілому внесли і вносять такі підприємства як ЗАТ «Запорізький автомобілебудівний завод», ВАТ «Мотор Січ”, ВАТ «Запоріжтрансформатор», ДП «НВК «Іскра», ДП «Гідромаш» та інші.

Запорізький автомобілебудівний завод – одне з найстаріших підприємств України, з яким, по суті, пов'язано зародження промисловості в Запоріжжі, веде відлік своєї історії з далекого 1863 року і в 2008 році відзначає 145 років свого заснування та 50-річчя організації виробництва мікролітражних автомобілів в Україні.

Сьогодні ЗАТ з іноземною інвестицією „Запорізький автомобілебудівний завод” залишається єдиним в Україні підприємством, що володіє повним циклом виробництва легкових автомобілів – від двигуна, трансмісії, кузова та суттєвої частини комплектуючих до складання автомобіля і відправки його в торговельну мережу.

За 50 років заводом виготовлено 4,7 млн. автомобілів.

За 8 місяців 2008 року виготовлено 204060 автомобілів і автобусів, що на 34435 більше, ніж за цей період у 2007 році.

Завершено роботи з освоєння нового виду продукції: автомобілів «Славута», «Пікап», «Сенс», «Ланос», що відповідають вимогам норм токсичності Євро 3; модернізації напівпричепа-автоперевезення Нх2210; автомобілів Mercedes С180, C200, S350L.

Продовжуються роботи з освоєння нового виду продукції, такого як автобус класу А07а2.

Запорізьке ВАТ „Мотор Січ” - одне з найбільших у світі і єдине в Україні підприємство з виробництва, іспиту, супроводу в експлуатації і ремонту двигунів для літаків і вертольотів різного призначення. В минулому році ВАТ „Мотор Січ” відсвяткував свій ювілей – 100 років.

ВАТ „Мотор Січ” - це 8 спеціалізованих машинобудівних заводів, розташованих на території України. Підприємство виробляє сучасні, надійні й економічні двигуни для літаків і вертольотів, а також промислові газотурбінні установки. Створювані у тісному співробітництві з розробниками і суміжниками з Росії та України, авіаційні двигуни „Мотор Січ” по експлуатаційних характеристиках відповідають кращим зразкам у своїх класах, успішно і тривалий час експлуатуються в 120 країнах світу.

Сьогодні ВАТ “Мотор Січ” ведуться розробки енергозберігаючих установок:

  • розроблено проект та ведуться іспити турбодетандерної електростанції “Мотор Січ ЕТД-1000-6,3У1”, яка призначена для редукування надлишкового тиску магістрального газу на газорозподільних станціях та газорозподільних пунктах при відбору його споживачами та виробітку електроенергії за рахунок потенційної енергії, вивільненої при цьому;
  • розроблено проект теплоенергетичного комплексу ТЕК-3, призначений для одночасного виробітку електричної та теплової енергії, на базі якого в області вже реалізуються інвестпроекти з енергозбереження.

Групою компаній «Волга-Днепр» і ВАТ «Мотор Січ» створено спільне підприємство «Вантажні літальні апарати». Підприємству делеговані керуючі й організаторські функції у ході реалізації проекту з поновлення серійного виробництва літаків сімейства АН-124-100.

ВАТ „Запоріжтрансформатор” – сучасне підприємство із 60-річним досвідом проектування і виробництва трансформаторного обладнання. Більше 80% всіх трансформаторів країн СНД виготовлені ВАТ „ЗТЗ”. Всі 13 атомних станцій та 75 % теплових і гідроелектростацій країн СНД використовують трансформатори виробництва ВАТ „Запоріжтрасформатор”.

Казенне підприємство «НВК «Іскра» - єдине українське підприємство, яке має технічний потенціал для розробки і виготовлення техніки радіолокації військового та цивільного призначення.

Продукція підприємства відома в країнах СНД, Азії, Африки, Латинської Америки.

Фахівці КП «НВК»Іскра» розробили три типи радіолокаційних комплексів для цивільної авіації : «Дніпро-М», «Дніпро-А», «Дніпро-Т».

Освоєно випуск широкого спектру спеціальної електротехнічної продукції, інвалідних крісел-візків.

Техніка виробництва заводу «Іскра» користується високим попитом у світі й постачається у 38 країн.

Мелітопольський завод «Гідромаш» цього року відзначатиме 45 років свого утворення.

Це сучасне високооснащене підприємство, що спеціалізується на проектуванні і виготовленні автопідйомників, мотопомп ММ-27/100 і має великий досвід роботи у різних галузях.

ДП «Гідромаш» поставляє свою продукцію країнам СНД та далекого зарубіжжя.

У 2008 році розпочалося виробництво нових автопідйомників АП-22. До найближчих планів заводу входить розробка та виробництво автопідйомників нового покоління з висотою підйому 15-30 та більше метрів на шасі різноманітних модифікацій.




Управління у справах преси та інформації



Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів