Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Проект держбюджету-2009 збільшує дефіцит коштів на соціальні потреби»

23 вересня 2008 - 15:48

Проект державного бюджету на 2009 рік, запропонований чинним Кабінетом міністрів, не лише не вирішує проблему недофінансування об'єктів соціальної сфери Запорізької області, а навпаки – збільшує дефіцит коштів, які мають бути спрямовані на утримання закладів освіти, медицини, культури. Про це під час чергового брифінгу журналістів поінформував т.в.о. голови облдержадміністрації Олександр Старух та його заступник Олександр Сін.

Керівник регіону передусім зазначив, що, незважаючи на будь-які столичні політичні перипетії, виконавча влада регіону проводить стабільну роботу з підготовки області до опалювального сезону. У цій роботі пріоритетними для влади залишаються реальні потреби людей.

- Сьогодні Президент наголосив, що треба відходити від застарілої радянської практики, коли опалювальний сезон був прив'язаний до календарних дат. Натомість треба починати опалювальний сезон, коли холодно, і виходити з нього, коли тепло. Глава держави чітко вказав урядові, що жити треба не міфічними графіками, а потребами людей, - підкреслив Олександр Старух.

На жаль, через відсутність системних рішень, які мав ухвалити Кабінет міністрів, регіон може мати проблеми з входженням до опалювального сезону. Зокрема, урядові посадовці до цього часу не розв'язали проблемні питання щодо постанови №440, яка передбачала можливість погашення боргів, які виникли з різниці тарифів, в межах опалювального сезону (тобто не до 1січня 2008 року, а враховуючи перший квартал 2008 року). Через це регіон не зміг за рахунок державних коштів компенсувати 30-мільйонну заборгованість за спожиті енергоносії. Якщо ця заборгованість не буде погашена, область може мати проблеми з початком опалювального сезону.

- Найбільша сьогоднішня проблема країни – це відсутність системних рішень, які має приймати уряд, замість роздавання пустопорожніх обіцянок, - зазначив Олександр Старух.

Заступник голови ОДА Олександр Сін поінформував журналістів про те, яким чином враховані потреби Запорізького краю в проекті держбюджету на майбутній рік. Висновки посадовця невтішні: у бюджеті поточного року недофінансування закладів освіти, медицини, культури області становить 300 мільйонів гривень, у проекті держбюджету-2009 – 367 мільйонів. І якщо у цьому році регіон покрив цю нестачу за рахунок перевиконання місцевих бюджетів та залишкових коштів на рахунках місцевих органів влади, то щодо майбутнього року такої впевненості немає. Річ у тім, що спад в металургійній галузі через світове падіння цін на метал та постійне подорожчання електроенергії триває, а це не може не відбитися на наповненні місцевих бюджетів. Серед проблемних питань проекту держбюджету-2009 Олександр Сін також виокремив долю закладів професійно-технічної освіти. Міністерством освіти України прийнято попереднє рішення про передачу закладів профтехосвіти на баланс місцевих органів влади. При цьому на їх утримання у 2009 році обласному бюджету передбачається надати 153 мільйони гривень, що покриває лише витрати на зарплатню викладачів та частково - на опалення. Необхідну решту – 76 мільйонів гривень – мають знайти місцеві бюджети.

- Ми вважаємо нечесним перекладати на нас цей тягар без належного фінансового забезпечення, - відзначив Олександр Сін.

Щодо фінансування цільових видатків фінансова політика уряду також не витримує критики. Лише на 50% від потреби будуть забезпечені потреби сільських ФАПів в обладнанні, наполовину від необхідного профінансована комп'ютеризація шкіл та перевезення школярів у сільській місцевості. Як і в поточному році, Кабмін хоче зберегти недофінансування будівництва запорізьких мостів. Так, замість необхідних 500 мільйонів гривень цього року на ці цілі уряд виділив 350 млн. грн.. У наступному році урядовці не лише не повернуть обласному центру недоплачені 150 млн. грн., а й знову недофінансують мостобудівництво, на яке закладено лише 461 млн. грн.. На думку посадовця, інакше як непослідовною таку економічну політику назвати не можна.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 805-го дня війни

«Рускій воєнний флот – до дна!»: в Запоріжжі погасили нову марку Укрпошти

Поставлена крапка у проблемі неоднозначного трактування статусу підконтрольних уряду територій України

На світанку росіяни підступно атакували Запоріжжя ракетами – пошкоджено квартири та авто цивільних мешканців

Запорізькі спортсмени готуються до літньої Олімпіади-2024

Згадати минуле заради майбутнього: в Запоріжжі вшанували пам'ять героїв Другої світової війни

«Ми повинні пам’ятати мету нашого приїзду на кладовища»: представники церкви про поминальні дні

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Одного чоловіка поранено під час ворожого авіаційного удару по Запорізькому району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок