Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область утримує лідерські позиції у рейтингу формування спроможних громад

12 квітня 2019 - 09:10

За станом на 10 квітня 2019 року Запорізька область впевнено утримує 2 місце у загальнодержавному рейтингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування. Про це свідчать дані моніторингу, підготовленого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

За результатами відповідних досліджень Запорізька область продовжує очолювати рейтинг. Насамперед це стосується параметра «Кількість районів в області, де не розпочато процес добровільного об’єднання (приєднання) територіальних громад» (0%) - 1 місце. За показником «Перспективні плани спроможних громад, затверджені Урядом» (0%) - 1 місце. «Площа спроможних громад (об’єднані територіальні громади, міста обласного значення)» (65,2%) - 2 місце, «Кількість територіальних громад, що не об’єдналися та не приєдналися» (35,8%) - 2 місце.

Нині у регіоні створено 52 об’єднані територіальні громади, що становить близько 6% від загальної кількості громад в Україні (888). Ще вісім об’єднаних територіальних громадах області очікують на перші місцеві вибори, які не відбулися в минулому році внаслідок зовнішньої військової агресії. Загалом по Україні таких громад, які очікують рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів, - 45.

Як зазначив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, процес об’єднання громад рухається, люди зацікавлені в тому, щоб їхні громади розвивалися.

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль зазначив, що в Запорізькій області триває процес об’єднання громад. Наразі на заключному етапі створення знаходяться три територіальні громади: Тернуватська сільська територіальна громада Новомиколаївського району  отримала висновок щодо відповідності проектів рішень про добровільне об’єднання територіальних громад законам та Конституції України; Новенська та Семенівська сільські територіальні громади Мелітопольського району звернулися до облдержадміністрації за отриманням такого висновку. Отже, найближчим часом кількість об’єднаних територіальних громад області поповниться трьома новоствореними громадами.

- Хочу нагадати, що створення об’єднаних громад заохочується державою. Зокрема, ОТГ отримують з державного бюджету субвенцію на розвиток інфраструктури. Обсяг субвенції щорічно розраховується за формулою, яка 27 березня цього року нормативно закріплена Урядом в Порядку та умовах надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. У цій формулі враховано, що чим більшою є громада за кількістю жителів та площею, тим більшим є обсяг інфраструктурної субвенції. Тож саме завдяки реформі децентралізації влади, яка була запроваджена Президентом України Петром Порошенком, за багато років уперше громади отримали можливість відремонтувати і побудувати нові заклади соціальної інфраструктури, спортивні, культурні об’єкти, дороги, водогони, закупити комунальну техніку, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Довідково:
Більш детально ознайомитися з моніторингом процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування за станом на 10 квітня 2019 року можна за посиланням.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер