Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі школи готуються до завершення навчального року та державної підсумкової атестації

23 квітня 2019 - 14:57

Про забезпечення організованого закінчення 2018/2019 навчального року йшла мова під час онлайн-наради голови облдержадміністрації Костянтина Бриля з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації.

- До кінця навчального року у закладах загальної середньої освіти залишилося менше місяця, а це означає, що розпочинається активна робота щодо організованого завершення освітнього процесу в цьому навчальному році і підготовка до нового. Цей процес включає цілий ряд дуже важливих питань, вирішення яких необхідне не тільки на рівні шкіл чи органів управління освітою, але й безпосередньої активної участі органів місцевого самоврядування, районних державних адміністрацій, − наголосила директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова.

Порядок проведення державної підсумкової атестації у 2018/2019 навчальному році унормовано  Міністерством освіти і науки України. Він істотно не змінився порівняно з минулими роками.

У 4-х класах державна підсумкова атестація проводиться з української мови та математики у терміни, визначені закладом. У навчальних закладах з навчанням російською мовою за заявою батьків і рішенням закладу можуть підлягати атестації результати навчальної діяльності з мови навчання, тобто російської. Це ж стосується і осіб, які перебували за кордоном і почали вивчати українську мову в поточному навчальному році. При цьому в початковій школі державна підсумкова атестація - це звичайна контрольна робота, яка проводиться для того, щоб оцінити рівень навчальних досягнень дітей. Діти не повинні відчувати дискомфорт та отримувати стрес від участі в державній підсумковій атестації, треба їх налаштовувати на звичайну роботу.

У 9-х класах, як і минулого року, державна підсумкова атестація проводитиметься з трьох предметів: обов’язково з української мови та математики, а також ще з одного предмета, який  обирає педагогічна рада школи, враховуючи побажання учнів. Це може бути один із предметів з такого переліку: зарубіжна література, іноземна мова, історія України, всесвітня історія, правознавство, географія, біологія, хімія, фізика, інформатика, інтегрований курс «Література», мова нацменшини. З усіх обов’язкових предметів атестація проводиться письмово за завданнями, розробленими школами у терміни, визначені школами.

Державна підсумкова атестація для випускників 11-х класів закладів  загальної середньої освіти та учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти і студентів закладів вищої освіти, які завершують повну загальну середню освіту у 2019 році, зараховуватиметься, як і торік, через результати зовнішнього незалежного оцінювання з трьох предметів: української мови і літератури (українська мова) - обов'язковий; математики або історії України (період XX - початок XXI століття) – за вибором учнів; одного з навчальних предметів (із затвердженого переліку) за вибором випускника. ДПА  розпочнеться 21 травня складанням ЗНО з математики, 23 травіня –  української мови  і літератури, завершиться оцінюванням з хімії 13 червня.

У закладах загальної середньої освіти області відповідно до чинного законодавства освітній процес завершується у день, визначений самим закладом освіти, за погодженням з органами управління освітою. Департамент освіти і науки облдержадміністрації з метою забезпечення організованого закінчення навчального  року пропонує провести свято Останнього дзвоника у всіх закладах загальної середньої освіти у єдиний день – 31 травня.

За рішенням закладу після завершення навчальних занять для учнів 1-8-х та 10-х класів можуть бути організовані навчальні екскурсії та навчальна практика.

Документи про повну загальну середню освіту вручаються випускникам 11-х класів після оголошення результатів основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання до 25 червня 2019 року на урочистих зборах. Документи про базову освіту вручаються учням, які закінчили 9-й клас, у терміни, визначені навчальними закладами, після завершення державної підсумкової атестації.

Розпочато також  роботу щодо організації роботи таборів відпочинку з денним перебуванням, у т.ч. і літніх мовних таборів, для учнів шкіл (особливо дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей пільгових категорій), з максимальним використанням  приміщень закладів загальної середньої і позашкільної освіти.

Протягом літнього періоду 2019 року передбачається функціонування близько 500 таборів на базі закладів загальної середньої та позашкільної освіти для близько 26 тисяч дітей.

У таборах відпочинку з денним перебуванням на базі закладів загальної середньої, позашкільної освіти області заплановано проведення спортивно-масових, еколого-натуралістичних і природоохоронних заходів, краєзнавчих екскурсій та туристичних поїздок, проведення конкурсів, відвідування виставок, музеїв тощо. Наразі триває підбір кадрів для роботи в таборах з денним перебуванням зі складу педагогічних працівників закладів освіти, на базі яких заплановано роботу таборів.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн