Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували пам’ять ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

26 квітня 2019 - 11:31

Запорізькі ліквідатори, учасники та сім’ї  постраждалих внаслідок трагічних подій 26 квітня 1986 року – аварії на Чорнобильській атомній електростанції, представники влади та громадськості вшанували подвиг та пам'ять загиблих.

У Запоріжжі відбувся мітинг-реквієм з нагоди 33-ої річниці аварії на ЧАЕС. Торік на честь учасників ліквідації наслідків катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції в обласному центрі відкрито перший меморіальний комплекс.

У заході взяли участь голова  обласної ради Григорій Самардак, заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, представники міської влади, а також учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та представники громадськості.

- Атом не тільки будує, а й калічить, убиває людей. Зараз важливо не тільки згадувати ті події, а потрібно робити з них висновки. Ми навчаємось на власних помилках, проте деякі коштують занадто дорого. Ми повинні розуміти, що людське життя - це найголовніше, що у нас є,  тому, вшановуючи кожного, хто загинув тоді, постраждав, сім’ї, дітей, ми низько вклоняємося та говоримо слова вдячності. Тим ліквідаторам, що стоять зараз поруч із нами, дякуємо  за те, що ви врятували не тільки Україну, ви врятували увесь світ від можливих наслідків цієї трагедії, - наголосив Едуард Гугнін.

Пам'ять загиблих запоріжців, які віддали життя в ім’я порятунку Землі від техногенної катастрофи, вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Довідково: 

На території області проживають понад 7,5 тисячі осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з них: 889 осіб  віднесені до категорії І, 3497 особи - до категорії ІІ, 1703 особи - до ІІІ категорії, 1141 потерпіла дитина та 320 дружин (чоловіків) померлих громадян. Кожна категорія постраждалих громадян користується окремими пільгами та компенсаціями, встановленими Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (зі змінами). З метою належного вшанування мужності, самовідданого і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, пам’яті загиблих і померлих внаслідок найбільшої техногенної катастрофи, в усіх районних центрах, містах обласного значення 26 квітня 2019 року біля пам’ятних знаків жертвам Чорнобиля відбулися мітинги-реквієми за участю керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, членів громадських об’єднань, представників організацій та підприємств, учнів і студентів навчальних закладів. Хвилиною мовчання згадали тих, хто не дожив до теперішнього часу. До пам’ятних знаків загиблим та померлим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС покладено квіти. Напередодні цієї дати, з метою виявлення соціальних проблем, у всіх районах і містах області проведено зустрічі, засідання за круглими столами з особами, віднесеними до першої категорії постраждалих, учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, громадським активом.  Наслідки Чорнобильської катастрофи продовжують хвилювати людей, впливають на соціально-психологічну обстановку. Чорнобильська ядерна катастрофа ніколи не зітреться з пам’яті людства. В ім’я життя на землі спільними зусиллями треба долати її тяжкі наслідки, дбати про те, щоб подібного не сталося в майбутньому. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в ефірі телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни