Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі фахівці долучилися до реформування публічних закупівель

14 травня 2019 - 16:05

Відбувся регіональний тренінг з приводу презентації проекту нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі». Захід проводиться у рамках проекту ЄС «Підтримка впровадження Стратегії реформування публічних закупівель/Дорожньої карти для гармонізації в Україні» спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. У тренінгу взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян, фахівці Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації, представники бізнесу, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, експерти, громадськість.

- У нашій державі триває низка реформ, які мають докорінно модернізувати країну, в тому числі - систему державного управління. Вже сьогодні впевнено можна сказати, що реформа у сфері публічних закупівель –  одна з найуспішніших, яка  демонструє вагомі результати. Держава під час закупівель створює значний попит на товари, роботи, послуги та щороку витрачає до 13% ВВП для задоволення суспільних потреб. Основним інструментом цієї реформи є електронна система ProZorro, яка вже понад три роки успішно працює та постійно вдосконалюється. Через ProZorro проводять закупівлі майже 35 тисяч органів влади, державних і комунальних підприємств. Щодня в ній оголошується від 3 до 5 тисяч закупівель, - зазначила Елла Слепян.

Метою реформування публічних закупівель є: зниження рівня корупції,  забезпечення прозорості дій влади,  створення рівних можливостей  для всіх потенційних учасників,  вільний доступ до інформації громадськості, економія бюджетних коштів.

Замовники у Запорізькій області з початку роботи в ProZorro провели конкурентних закупівель на 26 млрд. грн., що дозволило зекономити   понад 1,6 млрд. грн. бюджетних коштів.

Через ProZorro натепер здійснюють не лише закупівлі товарів, послуг, а й продаж активів державних та комунальних підприємств (об’єктів приватизації), банків-банкрутів, прав оренди. Запроваджено також систему автоматичних індикаторів ризиків та механізм закупівлі за рамковими угодами.

У квітні система Prozorro представила пілотний проект з E-каталогів. Новий інструмент дозволить закуповувати невеликі партії типових товарів, як у звичайному інтернет-магазині. 

Разом із розвитком системи ProZorro триває вдосконалення українського законодавства у сфері закупівель та узгодження його з європейськими нормами.

Фахівці Мінекономрозвитку України спільно з експертами проекту ЄС «Підтримка впровадження Стратегії реформування публічних закупівель/Дорожньої карти для гармонізації в Україні» розробили проект нової редакції Закону України «Про публічні закупівлі»

Учасники тренінгу обговорили цей законопроект, а також внесли свої пропозиції щодо вдосконалення практики закупівель та внесення змін у функціонал  електронної системи закупівель. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю

Ситуація складна, але контрольована: про енергозабезпечення Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії