Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Водонапірна башта початку ХХ століття рекомендована до занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України

15 травня 2019 - 12:48

Водонапірна башта Другої Катеринославської залізниці, що розташована у Шевченківському районі міста Запоріжжя і  по праву є символом цього району, відповідає критеріям, зазначеним у Порядку визначення категорій пам’яток для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Це рішення підтримали учасники засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини, яка діє при Департаменті культури, туризму, національностей та релігій та Управлінні містобудування та архітектури облдержадміністрації.

Водонапірна вежа була зведена на початку XX сторіччя під час будівництва Другої Катеринославської залізниці, зокрема вузлової вантажо-пасажирської станції Олександрівськ ІІ. Вежа розташовувалась за 500 метрів від станції на землях залізниці і обслуговувала об’єкти залізниці. Вперше башта згадується у звіті про діяльність школи хутора глухонімих у 1904 році. Тоді повідомлялося, що вежа залізниці використовувалась для забезпечення хутора водою. Після Другої світової війни башта втратила своє стратегічне значення та більше не використовувалася за призначенням. Наприкінці 1990-х років земельна ділянка з баштою передана у міську власність, у 2018 році – у приватну.

Як підкреслив один із захисників пам’ятки, крім архітектурної цінності башта цікава і як пам’ятка науки і техніки, адже ця споруда безпосередньо пов’язана із забезпеченням водопостачання міста. Також була пропозиція визнати башту історичною пам’яткою. Однак більшість членів консультативної ради визнали, що для визнання вежі пам’яткою історії не вистачає фактологічної інформації.

Таким чином учасники підтримали пропозицію визнати вежу пам’яткою архітектури. Після опрацювання відповідних документів Управлінням містобудування та архітектури ОДА до Міністерства культури буде направлено подання про занесення водонапірної башти до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам'ятки архітектури місцевого значення. Відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» до вирішення цього питання Міністерством культури України цей об’єкт буде занесено до Переліку об’єктів культурної спадщини архітектури та містобудування Запорізької області, що надасть йому правовий статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини. Завдяки цьому вежа захищена від знесення та проведення несанкціонованих будівельних робіт.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств