Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Жовтень – новий етап підвищення пенсій

6 жовтня 2008 - 11:39

Для старшого покоління наших співвітчизників жовтень означений черговим підвищенням пенсій, яке здійснено за двома законодавчими нормами 2008 року: у зв'язку зі збільшенням вартості одного року страхового стажу та розміру прожиткового мінімуму громадян. Ці норми тією чи іншою мірою торкаються всіх 530 тисяч цивільних та 11,5 тисячі військових пенсіонерів, тобто 98% пенсіонерів нашої області.

Зокрема, величина оцінки одного року страхового стажу, яка раніше складала 1, а з 1 січня була підвищена до 1,2, з 1 жовтня становить 1,35 %.

Крім того, за кожний повний рік стажу роботи на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими умовами праці за Списком 1 до загального трудового стажу додатково зараховується ще по 1%. До речі, максимальний страховий стаж, котрий обліковується для обчислення і призначення пенсії, в Україні становить 75, а з урахуванням умов праці за Списком 1 – 85 років.

Друга норма пов'язана із підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. З 1 жовтня він складає 498 грн., що на 16 грн. більше, ніж у попередньому кварталі.

На підставі нового розміру прожиткового мінімуму збільшено пенсійні виплати багатьом категоріям ветеранів війни, праці і військової служби та інвалідів. А саме – інвалідам Великої Вітчизняної війни та учасникам бойових дій, ветеранам війни і праці, «чорнобильцям», пенсії за особливі заслуги перед Україною, мінімальні пенсії колишнім військовослужбовцям та членам їх сімей, надбавки на утриманців деяких категорій, жертвам нацистських переслідувань, реабілітованим громадянам, багатодітним матерям, почесним донорам тощо.

Так, з 1 жовтня підвищення інвалідам війни І групи становить 249, ІІ групи – 199,20, ІІІ групи – 149,40 грн., учасникам бойових дій, а також вдовам (вдівцям) померлих інвалідів Великої Вітчизняної війни, які не одружувалися вдруге, – 124,50 грн., учасникам війни та дітям війни – по 49,80 грн.

Пенсії за особливі заслуги (20-40% прожиткового мінімуму для пенсіонерів) відтепер становлять від 99,60 до 199,20 грн.

Вперше за всі роки дії Закону «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» розмір такої надбавки на догляд інвалідів війни у поточному році визначається, виходячи з мінімального прожиткового рівня. З 1 жовтня така доплата становить 249 грн. – у 2,7 рази більше розміру минулорічної допомоги.

Інвалідам-чорнобильцям І групи, віднесеним до 1 категорії ліквідації, щомісячна додаткова пенсія становить 30% прожиткового мінімуму, тобто складе 149 грн. 40 коп. Інвалідам ІІ групи – 99,60, ІІІ групи, а також дітям-інвалідам, особам, хворим на променеву хворобу, – 74,70 грн. на місяць.

Вперше жертви нацистських переслідувань – колишні неповнолітні в'язні фашистських концтаборів та гетто, діти, народжені у фашистській неволі, – одержали право на грошове підвищення до пенсій у розмірах від 10 до 50 % прожиткового мінімуму. У 4-му кварталі ці доплати становлять відповідно від 49 до 249 грн. на місяць.

Доплату до пенсії почесним донорам України та Союзу РСР збільшено до 62 грн. 60 коп.

В результаті жовтневого підвищення пенсії жителів Запорізької області порівняно з попереднім періодом підвищені в середньому на 66 грн. А з початку року вони зросли на 53%. Якщо у минулорічному грудні середній розмір пенсійних виплат був 608 грн., то у жовтні поточного року він досягає вже 934 грн. і майже вдвічі перевищує мінімальну пенсію.

Покращилася кількісна структура одержувачів пенсій. Наприклад, порівняно тільки з вереснем на 25 тисяч скоротилося число отримувачів пенсій від 501 до 1000 грн. Натомість на 28 тисяч осіб зросла категорія тих, хто одержує від 1001 і більше гривень. Таких уже 144 тис.715 пенсіонерів.

Жовтневий перерахунок здійснено автоматизованим способом, за матеріалами пенсійних справ. Тому пенсіонерам нема потреби подавати заяви чи будь-які інші документи. Виплату пенсій у підвищених розмірах в області розпочато своєчасно.

 

Головне управління ПФУ в Запорізькій області

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств