Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

22 травня - відкриття виставки "Реалізм і реальність" "Художники Запоріжжя – 2019"

17 травня 2019 - 08:51

22 травня о 15.00  - відкриття виставки "Реалізм і реальність" "Художники Запоріжжя – 2019"  (до 80-річчя області) в Запорізькому художньому музею.

         10 січня 2019 року виповнилося 80 років Запорізькій області. На картинах в музеї - простори ланів під променистим сонцем, трав'янисті луки та таємничі плавні, давні кургани, легендарний Славутич-Дніпро, Хортиця, Великий Луг, Кам'яна могила – благословенна легендарна земля – Запорізька, історія якої сягає глибин тисячоліть.

         Кіммерійці, скіфи й сармати, готи і гути, авари, хазари, половці, печеніги, татаро-монголи, Кримське ханство – це все історія нашого краю, найяскравішою сторінкою якої є Запорозьке козацтво, Запорозька Січ – колиска волі та незалежності України. У нас виняткова історія. В ній поєднались легендарне козацтво і технічний прогрес ХХ століття – унікальна Хортиця, перша Запорозька Січ, Острів Байда і промислові гіганти – унікальна гребля Дніпрогесу і домни "Запоріжсталі"

         І ще це майже 50 років історії нашого музею. Комплектування музейної колекції, що починалася з нуля, а наразі налічує понад 18 000 експонатів.

         2019 рік щедрий на ювілеї. Виповнюється 80 років від дня народження Ірини Миколаївни Ласки (1939-2011), що присвятила Запорізькому художньому музею майже 40 років свого життя. Вона була головним дослідником творчості запорізьких художників, опікувалась постійним поповненням колекції творів запорізького малярства. До 40-річчя запорізької організації Національної спілки художників України (2002) І.Ласка підготувала перший фундаментальний каталог творів живопису запорізьких художників та ювілейну експозицію.

 

         Ірина Миколаївна автор довголітнього безперервного культурно-виставкового проекту  "Художники Запоріжжя – 2000", мета якого познайомити глядачів з чисельною колекцією (понад 1000 робіт), що не тільки зберігається в наших музейних фондах, але й постійно поповнюється. Виставки проводилися щорічно, іноді двічі на рік: "Малярський калейдоскоп", "Дари і дати", "Художники – ювіляри" – кожна мала свою концепцію, свої аспекти.

         Остання виставка з цього проекту "Художники Запоріжжя – 2009" була присвячена 70-річчю області.

         Девіз 2019 року, який проголосила Міжнародна Рада музеїв (ІКОМ)– "Музеї як центри культури: майбутнє традиції".

          Ми живемо у дуже динамічний час великих змін, в час переоцінки минулих цінностей. Готуючи виставку до 80-річчя Запорізької області та  Міжнародного дня музеїв ми спробували відновити традицію, перевірити чи має право ідея І.М.Ласки  на життя. Нам допоможуть в цьому запорізькі художники та музейні відвідувачі.

         2019 рік ювілейний для  багатьох художників Запоріжжя.

         Виповнюється 95 років від дня народження Володимира Коробова (1924-2001), Федора Шевченка (1924-1980), Євгена Чуйкова (1924-2000), Олексія Матюшенка (1924-2012).

         85 років тому назад народилися Григорій Мацегора, Ігор Маляренко (1934-2002) та Віктор Герценок (1934-2017).

         Також у 2019 році відзначають свої ювілеї і знані запорізькі художниці – дві Наталі – Коробова і Луценко.

         В основі експозиції творчість художників-ювілярів декількох поколінь – безпосередніх учасників і навіть творців історичних подій, що сталися на території нашого регіону за 80 років.

         Проект "Художник  Запоріжжя", задуманий для живописних експозицій, тому графічні роботи виставляються тут як виняток.

         В мистецьких образах виставки - пейзажах, портретах, історичних композиціях втілене художнє осмислення нашої історії і сучасності. Всього представлено понад 100 картин 58 авторів.

         Перша робота запорізького художника, що надійшла до нашого музею у 1972 році, це "Рибачка" (1969) Ігоря Маляренка–поетичний і в той же час величний жіночий образ, створений мерехтінням перлинно-рожевих фарб, плавністю контурів, тремтливістю живописної фактури.

Надзвичайно яскраво і різноманітно представлена знаменита "запорізька пейзажна школа".

Індустріальні пейзажі В.Гайдука, М.Акіньшина, І.Маляренка, П.Редіна, Г.Колосовського. Осінні – В.Швеця, М.Пашканіса, Е.Чуйкова. Весняні – В.Коробова, Г.Мацегори. Зимові – В.Герценка.

         Багато автопортретів та портретів художників, чиї роботи в експозиції: М.Колядко, В.Вольський, Н.Коробова, Г.Соколенко, О.Кошель, Е.Низова, Г.Колосовський, М.Пашканіс, В.Хомчик, А.Івченка, Є.Чуйкова.

                   Тема запорозького козацтва звучить в роботах В.Форостецького, А.Скрипки, В.Коробова, О.Бовкуна, М.Колядки.

         Заповітна мрія І.М.Ласки – зібрати колекцію сучасних "Козаків Мамаїв".

         На виставці "Художники Запоріжжя – 2009" експонувалися 2 "Мамаї". Сьогодні ми представляємо шість. Народні герої, оповиті легендами і таїнами дійшли до нас з 17 століття та в роботах сучасних майстрів, вони дуже близькі і зрозумілі.

         Органічно увійшли в експозицію своїми роботами гості виставки. Тетяна Яблонська з Києва ("Запорожець", 1970), Омелян Мазурик з Парижу ("Козак Мамай", 1990), Данило Нарбут із Черкас ("Запорізька Січ", 1988).

         Експозицію доповнюють різноманітні по тематиці медалі Анатолія Безпалова, Володимира Форостецького та Петра Чаговця.

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?