Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Преображенська громада дала поштовх утворенню інших громад у районі

23 травня 2019 - 14:21

Відбулася планова робоча поїздка керівника апарату Зінаїди Бойко до Преображенської сільської об’єднаної територіальної громади Оріхівського району. Разом з фахівцями Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації посадовець відвідала об’єкти інфраструктури Преображенської сільської об’єднаної територіальної громади, опорний заклад Преображенського освітнього округу, сільські заклади дошкільної та середньої освіти, амбулаторії, медичні пункти, сільські клуби с. Преображенка, с. Омельник, с. Вільнянка, с. Микільське с. Широке, які створено, відновлено та модернізовано з часу об'єднання громади, та одне з провідних агропромислових підприємств  ТОВ «Аврора».

У ході робочої поїздки Зінаїда Бойко також провела зустрічі з виконавчим апаратом територіальної громади, працівниками освітніх, медичних закладів, закладів культури та жителями громади.

Преображенська об’єднана територіальна громада об’єдналася у жовтні 2015 році першою в Оріхівському районі. Позитивний досвід об’єднання та значне покращення якості життя людей у громаді дало поштовх  подальшому утворенню громад у районі.

Громада перейшла на прямі міжбюджетні відносини з 1 січня 2016 року та протягом чотирьох років отримує субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Як розповів голова об’єднаної громади Володимир Сідун, за три роки громадою освоєно 17 млн 312 тис. 514 грн та реалізовано 28 проектів, спрямованих на покращення інфраструктури. Цього року заплановано до реалізації два проекти на суму 3 млн 375 тис. 500 грн.

Проводиться в громаді робота і по залученню інвестицій. Преображенська ОТГ бере участь та є переможцем освітніх, соціальних та медичних проектів, які проводяться за підтримки програми U-LEAD з Європою. Відповідно до рекомендацій Мінрегіону щодо врахування різних соціальних груп для забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, у громаді проводяться освітні семінари для жінок, які бажають започаткувати малий бізнес, тощо.

У рамках проекту «Громада для людини: підвищення компетентності громад для розвитку соціальних послуг» суб’єкти соціальної роботи Преображенської об’єднаної територіальної громади протягом 2018 – 2019 років проходять комплексну навчальну програму. Результатом навчання стало створення Центру надання соціальних послуг Преображенської сільської ради та служби у справах дітей виконавчого комітету Преображенської сільської ради. Розроблено методологію надання двох нових для громади соціальних послуг: з підвищення батьківського потенціалу та формування моделі соціально здорової родини «Здорова родина – щаслива громада» та корекційного відновлення сенсомоторної сфери дітей із вадами розвитку «Пізнай світ на дотик».

На території громади функціонує єдиний в Україні сільський центр раннього втручання, три інклюзивні класи, дві інклюзивні групи у дошкільних закладах освіти, які обладнані та відповідають останнім вимогам організації навчання та перебування дітей з особливими освітніми потребами.

Презентуючи досягнення громади, Володимир Сідун подякував керівнику апарату Зінаїді Бойко за всебічну підтримку та поміч.

- Все, що ви сьогодні побачили — це досягнення не тільки жителів та виконкому громади, це результат нашої плідної копіткої співпраці з облдержадміністрацією. Тож ми разом можемо пишатися тим, що сьогодні має Преображенська громада, - наголосив голова.                                                                                                                      

У свою чергу керівник апарату Зінаїда Бойко зазначила, що досвід Преображенської сільської об’єднаної територіальної громади ще раз підкреслює необхідність, успішність та незворотність реформи децентралізації. Посадовець подякувала за гостинність, відзначила якісні зміни, перетворення «обличчя» громади та покращення кадрового забезпечення.

- Наше першочергове завдання сьогодні — створити сприятливі умови для того, щоб молодь залишалася у громаді. Це і створення нових робочих місць, і підтримка малого та середнього бізнесу, і розвиток фермерських господарств. Ми маємо розуміти, що надання можливостей у громаді для молоді сьогодні — це запорука її успішності у майбутньому, - зазначила, підбиваючи підсумки поїздки, Зінаїда Бойко. 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Диспетчерський центр «Укренерго» застосував графік аварійних відключень до кінця сьогоднішнього дня у Запорізькій області

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ