Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області розпочались гідравлічні випробування теплових мереж

27 травня 2019 - 11:03

З метою забезпечення надійного та сталого функціонування систем теплопостачання і теплоспоживання суб’єкти господарювання до початку опалювального періоду мають проводити гідравлічні випробування.

За інформацією Держенергонагляду, гідравлічні випробування теплових мереж – щорічний і обов’язковий захід, передбачений правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду. Правила поширюються на суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, транспортування теплової енергії та надання послуг з теплопостачання (опалення і ГВП). Також документ обов‘язковий до виконання споживачами теплової енергії незалежно від організаційно-правових форм та форм власності. Правила встановлюють єдиний порядок підготовки теплових господарств до опалювального періоду.

− Гідравлічні випробування — це метод діагностики, який дає змогу виявити та ліквідувати зношені ділянки мереж і у такий спосіб запобігти появі пошкоджень під час майбутнього опалювального періоду. Наразі це дієвий запобіжний захід, який дозволяє заздалегідь виявляти критичні місця тепломереж. Адже справний стан трубопроводів є запорукою безпеки мереж та безаварійного проходження опалювального сезону, — зазначив голова Держенергонагляду Максим Малашкін.

Випробування проводяться з квітня по вересень поетапно. Передбачено, що на окремих ділянках тестування можуть тривати близько двох тижнів. На цей час відповідні теплові пункти відключаються, а подача гарячого водопостачання тимчасово припиняється. При цьому, у разі виявлення пошкоджень, одразу після випробувань теплових мереж, мають проводитись ремонтні роботи.

Початок і тривалість пробного пуску тепломереж встановлюються графіком (теплопостачальної організації, надавача послуг), який доводиться до відома споживачів не пізніше ніж за три доби до початку робіт.

− Відповідно до правил, усі планові роботи на устаткуванні джерел теплової енергії, теплових мереж, теплових пунктів, системах опалення, вентиляції та гарячого водопостачання повинні бути закінчені до першого жовтня. Також до цього часу мають бути усунуті всі порушення і дефекти, виявлені в період підготовки до опалювального періоду, — наголосив Максим Малашкін.


За даними теплопостачальних організацій у 2018 році в областях України було зафіксовано 9 590 технологічних порушень. Переважну кількість випадків склали пориви на магістральних та розподільчих теплових мережах. Така статистика свідчить про невиконання у повному обсязі гідравлічних випробувань, діагностики та капітальних ремонтів, а також про недотримання суб’єктами господарювання правил експлуатації теплових установок і мереж.

Незадовільний технічний стан інфраструктури та наявність значної кількості технологічних порушень потребує реалізації першочергових заходів із реконструкції теплових мереж. Такі заходи дозволять підвищити надійність теплопостачання та знизити втрати при транспортуванні теплової енергії.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Представників громад регіону навчають програмам відновлення міст та інфраструктури

Вільні вакансії: Кого шукають запорізькі роботодавці

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

348 ударів по 14-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби