Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Відновлюються роботи з реконструкції гідротехнічних споруд на Молочному лимані

29 травня 2019 - 16:26

Нову гідротехнічну споруду, яка забезпечить постійний водообмін між Азовським морем та Молочним лиманом, за попередніми розрахунками, планується ввести в експлуатацію наприкінці цього року. Про це повідомили під час брифінгу заступник директора Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Сергієнко та директор Національного Приазовського парку Дмитро Воловик.

- Питання  будівництва гідроспоруди знаходиться на особистому контролі голови облдержадміністрації Костянтина Бриля та його заступника Олександра Бабаніна. Слід зазначити, що будівництво гідроспоруди - це складний і відповідальний процес, особливо на таких ґрунтах, плавунах та болотяних місцях, які є в районі будівництва. Висвітлена у засобах масової інформації інформація є некоректною, тому ми проводимо брифінг, аби розвіяти всі міфи навколо цього питання, - зазначив Олександр Сергієнко.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів ОДА, у 2012 році за рахунок обласного бюджету Приазовському національному природному парку було виділено 295,044 тис. грн на розробку проектно-кошторисної документації щодо будівництва з’єднувального каналу між Азовським морем та Молочним лиманом. Параметри  з’єднувального каналу становлять: довжина  – 2030 м, ширина каналу по дну - 40 м, ширина по верху каналу – 100 м, довжина ковша-хвилелома від металевого мосту – 160 м, середня ширина ковша – 140 м. Проте у період з 2012 по 2018 рік кошти з державного бюджету на будівництво з’єднувального каналу не виділялися. Функціонування каналу мало сезонний тимчасовий характер.

З метою відновлення водного сполучення між Азовським морем та лиманом рішенням обласної ради від 06.04.2017р. до переліку заходів, спрямованих на охорону та раціональне використання природних ресурсів, включено здійснення заходів з днопоглиблення (розчистки) з’єднувального каналу Молочний лиман – Азовське море та виділено 1 450,0 тис. грн.

Для забезпечення постійного водного сполучення між Азовським морем та лиманом рішенням обласної ради від 30.11.2017р. було передбачено виконання природоохоронного заходу «Проведення регламентних робіт по підтримці проектних габаритів з’єднувального каналу Молочний лиман – Азовське море» на 4 200,0 тис. грн.

Після десятків звернень облдержадміністрації до Мінприроди України щодо ситуації, яка щорічно повторюється на Молочному лимані, після втручання народних депутатів України за поданням Мінприроди України будівництво з’єднувального каналу включено до переліку заходів, що фінансуються за рахунок державного бюджету.

Так, державною програмою  «Здійснення природоохоронних заходів» передбачено  Приазовському національному природному парку на 2018-2019 роки 57383,744 тис. грн на реалізацію природоохоронного заходу «Будівництво з’єднувального каналу для відновлення водного сполучення Азовського моря з Молочним лиманом».

Як розповів директор Національного Приазовського парку Дмитро Воловик, роботи з реконструкції гідротехнічних споруд на Молочному лимані розпочнуться у найближчі дні. У 2019 році на продовження виконання робіт у державному бюджеті передбачено 55 206,975 тис. грн. 

- Завдяки гідротехнічній споруді буде постійне сполучення лиману з морем і тільки в такому випадку канал буде працювати безперервно. Тож у питанні сполучення між Азовським морем та Молочним лиманом буде поставлена крапка, - підсумував Дмитро Воловик.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області