Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Мелітополі відкрито кризовий центр для жінок, постраждалих від насильства

7 червня 2019 - 14:17

У Мелітополі відкрито притулок для тимчасового цілодобового проживання жінок, в тому числі з дітьми, які постраждали від домашнього і гендерно зумовленого насильства «Фіалка».

На початку 2019 року був підписаний Меморандум про взаєморозуміння між Мелітопольською міською радою, Німецьким товариством з міжнародного співробітництва (GIZ) і Благодійною організацією «Благодійний фонд «Все можливо» в рамках проєкту «Створення спеціалізованої кризової установи і розвиток стійкої моделі міжвідомчої взаємодії на основі міжнародних стандартів».

Меморандум передбачає створення кризового центру надання соціальних послуг, в тому числі з притулком для тимчасового цілодобового перебування жінок, в разі потреби - з дітьми, які постраждали від домашнього, гендерно зумовленого, або будь-якого іншого виду насильства.

Сьогодні, 7 червня, відбулось урочисте відкриття Кризового центру «Фіалка». Участь у заході взяла перша заступниця голови облдержадміністрації Елла Слепян.

- Ліквідація всіх форм гендерного насильства є однією з пріоритетних сфер. Поступово у суспільстві з’являється розуміння, що насильство, а тим паче у родині, це явище ганебне. На жаль, наші жінки ще бояться признати, що така проблема є. І це вже не особисті справи кожного, це велика національна проблема. Завдяки таким центрам у жінок з’являється можливість вийти за коло сімейного насильства та почати життя, фактично, спочатку. Тому вдячна усім причетним та небайдужним, хто брав участь у створенні кризового центру, впевнена такі установи мають працювати у кожному місті, - зазначила Елла Слепян.

Кризовий центр має два приміщення за різними адресами. Кризовий центр надання соціальних послуг для осіб, які постраждали від домашнього насильства або за ознакою статі (так зване «денне» відділення) розташовується за адресою: вул. Бєляєва, 18. Там фахівцями БО «Благодійний фонд «Все можливо» разом з іншими суб'єктами взаємодії надаватиметься комплекс соціальних послуг в цьому напрямку.

Адреса безпосередньо притулку для  перебування постраждалих жінок не розголошується, як і не застосовуються будь-які позначення у вигляді вивісок та об'яв.

За пропозицією з боку GIZ партнерська допомога передбачала надання обладнання для притулку та навчання фахівців. В рамках цієї взаємодії притулок оснащено: меблями (ліжками для 6 дорослих та 2 малят, шафами, столами, стільцями, кухонними меблями); кухонною технікою (плитою з витяжною вентиляцією, холодильником, посудомийною машиною, мультиваркою, мікрохвильовою піччю); устаткуванням для ванної кімнати (водонагрівачем бойлерного типу, душовою кабінкою, пральною машиною). До того ж надійшло спеціальне обладнання для сенсорної кімнати та частково меблі і техніка для використання у відкритій частині центру.

З міського бюджету заплановано виділення коштів на забезпечення умов тимчасового проживання у притулку з цілодобовим перебуванням жінок, матерів з дітьми, які постраждали від домашнього, гендерно зумовленого або будь-якого іншого виду насильства, та надання їм послуг з комплексної підтримки.

На даний час обласною громадською організацією «Взаємодія» проведено цикл тренінгів щодо міжсекторальної взаємодії у реагуванні та наданні послуг цільовій аудиторії.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць