Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Субсидіантам на замітку: невикористана сума житлової субсидії зараховується на наступні періоди

12 червня 2019 - 11:51

Відповідно до положення про Порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, житлові субсидії на оплату житлово-комунальних послуг до грудня 2018 року / січня 2019 року включно надавалися громадянам не у грошовій формі за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам шляхом перерахування коштів на рахунки надавачів послуг.

У Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації пояснили,  що сума житлової субсидії, яка надається не у грошовій формі та не використана домогосподарством унаслідок економного споживання послуги, зараховується виконавцем комунальної послуги на наступні розрахункові періоди протягом сезону, в якому призначено житлову субсидію, як оплата цих послуг.

Виконавець комунальної послуги був зобов’язаний щомісяця зазначати у платіжних документах одержувачів житлової субсидії суму переплати.

Після закінчення опалювального сезону невикористана сума житлової субсидії, яка надавалася не у грошовій формі, має повертатися виконавцем комунальних послуг до державного бюджету на підставі акта розрахунку загального обсягу невикористаних сум житлової субсидії у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Механізм розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг із централізованого опалення (теплопостачання), постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- та електропостачання визначено Порядком розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат па оплату комунальних послуг.

У 2019 році надавачі послуг мають проводити розрахунок загального обсягу невикористаних сум житлової субсидії, яка надавалася не у грошовій формі і яка повертається до державного бюджету за період отримання житлової субсидії з жовтня 2018 року по грудень 2018 року/січень 2019 року, якщо за станом на 01.05.2019 обліковується переплата за послугу.

Таким чином, громадяни на особових рахунках у підприємств-надавачів комунальних послуг, у яких  на 01.01.2019/01.02.2019 була наявна переплата у вигляді зекономлених сум субсидій за попередні періоди, мали право скористатися нею протягом лютого-квітня 2019 року, зменшуючи за рахунок неї розмір фактичної суми сплати за спожиті комунальні послуги.

Як відзначили в Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації, наразі цей порядок є дійсним і залишиться таким до моменту внесення відповідних законодавчих змін і скасування постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг», проте стосується він виключно житлової субсидії, яка надавалася громадянам не у грошовій формі.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону