Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Вперше у Запоріжжі відбувся Форум громадських організацій області

21 червня 2019 - 11:00

У Запорізькій обласній універсальній бібліотеці відбувся перший Форум громадських організацій Запорізької області. Ініціатором зібрання виступив Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації. Участь у заході взяла перша заступниця Мінінформполітики України Еміне Джапарова. Модератором форуму виступила відома запорізька журналістка та громадський діяч Ольга Вакало.

Наразі у регіоні зареєстровано понад 2100 громадських об’єднань, активно розвивається волонтерський рух, представлений понад 300 об’єднаннями. В області ефективно працює громадський рух учасників антитерористичної операції. Створено понад 50 громадських організацій у всіх містах та районах області. При облдержадміністрації діють понад 40 різних консультативно-дорадчих органів, зокрема, обласна рада підприємців, обласна виїзна консультативна громадська приймальня, консультативна рада учасників АТО, громадський волонтерський комітет, обласна координаційна рада козацтва, обласна координаційна рада сприяння розвитку громадянського суспільства тощо.

На перший форум зібралося понад сто представників 82 громадських організацій, які представляють всі сфери життя нашої області. Головною метою заходу є обмін досвідом щодо напрацювань громадськості та влади в питаннях розвитку громадянського суспільства в регіоні.

Як зазначають організатори, питання відкритого діалогу між владою, громадськими організаціями та суспільством залишається актуальним. Представники громадянського сектору у «живому форматі» діалогу отримали можливість розповісти про напрацювання, поділитися досвідом, актуалізувати проблематику та надихнути колег на більшу активність через приклади успішних проєктів від досвідчених ГО.

− Приємно та дуже важливо, що ініціатором провести форум та зібрати громадські організації на одному майданчику, є саме облдержадміністрація, профільний Департамент. У сучасному світі це називається стратегічні комунікації. Тобто держава намагається почути суспільство, держава організовує майданчики для дискусій на різні теми. Під час таких заходів виникає жива комунікація, визначаються потреби та можливості. Звісно, головний мій меседж для громадських активістів сьогодні полягає у наступному: разом із реформою децентралізації, що активно впроваджується у регіонах, держава віддає фактично повноваження центрального управління, кошти у новостворені громади. Але разом із цим центральні органи віддають відповідальність за реалізацію проєктів на містах. Тож, хто краще за місцевих знає, чого потребує їхня територія, і наразі громадськість має можливість втручатися у процес, − наголосила Еміне Джапарова.

Вітаючи учасників форуму, заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін зазначив, що громадянське суспільство в нашій країні розвивається не так швидко, як би нам хотілося.

− Попри те, що в області діє Програма розвитку громадянського суспільства, за декілька років вона не була наповнена тим змістовним контентом, якого так потребувало саме суспільство. З одного боку з’являється багато громадських організацій різного спрямування, але на жаль немає координації дій. Тільки при облдержадміністрації на сьогодні існує 40 різноманітних координаційних рад. Потрібно аби кількість переросла у якість. Все ж таки вважаю, аби громадянське суспільство розбудовувалось, влада і політичні партії не повинні впливати на процес роботи. Вони повинні забезпечувати платформу для цієї роботи. Саме тому головна мета сьогоднішнього форуму – поглибити довіру та співпрацю між обласною владою та громадськими організаціями, − зазначив Едуард Гугнін.

Упродовж дня громадські організації Запоріжжя та області презентували свою діяльність. Паралельно працювали три секції.

Національна консультантка Офісу Ради Європи в Україні Ольга Коваленко розповіла про організаційно-правові умови розвитку громадянської освіти в Україні для підвищення рівня громадянських компетентностей та участі громадян у суспільно-політичному житті у секції «Життєдіяльність громадської організації після реєстрації.

Модераторкою секції «Фінансування громадських організацій: шляхи пошуку ресурсів для реалізації проєктів» стала консультантка Українського незалежного центру політичних досліджень, адвокат, експерт з питань законодавства для розвитку громадянського суспільства Дар'я Сидоренко. Експертка розповіла про кращі європейські практики в сфері оподаткування громадських і благодійних організацій, звітування, запровадження прозорих конкурсів державного фінансування організацій громадянського суспільства, зокрема і соціальних послуг, адвокацію на місцевому і державному рівнях. Також спікерами секції виступили Лариса Церетелі, голова правління громадської організації «Центр медіації та екаунтінга «Точка зору» та Надія Кузьмичова, засновниця та керівниця компанії MLSgroup, які розповіли про фінансову звітність та фандрейзин.

Про роботу волонтерів йшлось під час роботи секції «Волонтерський та АТОвський рух: тенденції, взаємодія, напрями роботи». Спікерами виступили державний експерт експертної групи з питань ветеранів та учасників АТО Директорату соціальних послуг та інтеграції Міністерства соціальної політики України Олексій Сквордяков та голова волонтерського (громадського) комітету при облдержадміністрації Роман П’ятигорець.

По завершенню Форуму учасники заходу надали пропозиції організаторам, зокрема, провести серію тренінгів та семінарів з питань фінансової підтримки громадських організацій, частіше збиратися для обговорення актуальних питань громадянського суспільства та затвердити формат Форуму, який має стати новим комунікативним мостом між владою та громадським сектором.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку