Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Старух: «Сьогодні головне завдання – зберегти людей»

28 жовтня 2008 - 15:00

Таку думку висловив голова обласної державної адміністрації Олександр Старух під час спілкування з представниками засобів масової інформації. Серед основних питань, що розглядалися на брифінгу, - критичний стан справ у металургійній галузі регіону.

Очільник області повідомив, що з початку року внаслідок економічної кризи в країні та впливу зовнішніх чинників, зокрема, падіння цін на метал на світовому ринку спад виробництва у цій галузі склав 3,2% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Серйозного удару завдає металургам і постійне підвищення цін на електроенергію, вартість якої складає левову частку у собівартості їх продукції. Робоча група, утворена за дорученням прем'єр-міністра щодо вивчення питання введення диференційованого тарифу для окремих металургійних підприємств, поки що конкретними результатами похвалитися не може.

Тим часом криза в металургії поглиблюється. За оцінками фахівців, зниження обсягів виробництва на металургійних підприємствах регіону за жовтень місяць складе від 10% до 30%. Заводи поступово переходять на неповний робочий тиждень, скорочується фонд заробітної плати.

- Наше спільне ключове завдання сьогодні – і для влади, і для бізнесу – зберегти людей, зберегти трудові колективи, не допустити скорочення, - переконаний Олександр Старух.

Говорячи про причини, що викликали економічну кризу, голова обласної виконавчої влади наголосив на непродуманості бюджетної політики уряду та необхідності рішучих дій з боку парламенту.

Керівник регіону повідомив, що Указом Президента України введено в дію рішення Ради національної безпеки та оборони України, яке, по суті, є пакетом антикризових заходів, розробленим спільно вищим керівництвом держави. Тепер черга за Верховною Радою, яка має ухвалити відповідні ініціативи на законодавчому рівні.

- Але той час, що дав парламентаріям Президент, призупинивши дію Указу про розпуск Верховної Ради, вони використовують для політичних баталій, а не для конкретних кроків, спрямованих на подолання кризи в країні, - наголосив Олександр Старух, додавши, що навіть за таких умов обласна влада робить все від неї залежне для збереження стабільності та суспільного спокою в регіоні, вирішуючи поточні питання життєдіяльності.

Серед них найбільш актуальне наразі – початок опалювального сезону. Очільник області повідомив, що станом на сьогодні до опалення вже підключена переважна більшість загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, лікарень та інших медичних установ по сільських районах. На деяких територіях це питання вже повністю вирішене.

Проблемними залишаються великі міста, де через борги перед газопостачальниками початок опалювального сезону фактично зірвано. Так, тільки місто Запоріжжя заборгувало за блакитне паливо біля 28 млн. грн.

Олександр Старух також поінформував журналістів про поточну ситуацію у сільському господарстві. Аграрії області у повному обсязі виконали запланований обсяг робіт, але, зважаючи на сприятливі погодні умови, сівба ще продовжується.

- Ми сьогодні маємо парадоксальну ситуацію: цього року майже 30% посівних площ було зайнято під соняшник – культуру, що виснажує землю, знижує її родючість. А після завершення жнив з'ясувалося, що в області – надлишок цього продукту. Як наслідок – ціна на соняшник впала з майже 3000 грн. до 1100 грн. за тонну, - зауважив очільник регіону. На його думку, з цієї ситуації слід зробити висновки і самим аграріям, і владі та більше уваги приділяти питанням планування, регулювання та розвитку транспортної інфраструктури для вивозу надлишків сільськогосподарської продукції в інші регіони.

На завершення брифінгу Олександр Старух через засоби масової інформації звернувся до населення області із закликом взяти участь у місячнику зі збору донорської крові для виготовлення лікувальних препаратів дітям, хворим на лейкоз.

- Криза - кризою, але життя триває, і ці діти чекати не можуть. Їм потрібна наша допомога.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?