Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Від технічного училища до національного університету: ЗНТУ офіційно перейменовано на Запорізьку політехніку

26 червня 2019 - 13:04

Наказом Міністерства освіти і науки України перейменовано Запорізький національний технічний університет у Національний університет «Запорізька політехніка». З цього приводу в навчальному закладі відбулися урочистості.

На відкриття дошки НУ «Запорізька політехніка» на будівлі центрального корпусу завітало чимало гостей, викладачів та студентів закладу. Привітав ректора та вихованців вишу заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

- 26 червня 2019 року залишиться святковою датою в історії університету. Наша рідна «машинка» вже давно виборола звання політехніки. І нарешті в цьому році заклад перейменовано. Сподіваюсь, що саме ця назва дасть новий поштовх розвитку та якісного підвищення технічних наук. Випускники закладу будуть розвивати промисловий майданчик тут, у нашій країні. Звичайно, від щирого серця хочу привітати ректора Сергія Бєлікова з днем народження, - зазначив Едуард Гугнін.

У ході святкового заходу з флагштока спустили прапор Запорізького національного технічного університету. Він буде зберігатися в музеї вишу. Замість нього над технічним університетом замайорів прапор «Запорізька політехніка». Студенти «машинки» символічно на кульках «відпустили» герб колишнього ЗНТУ.

На фасаді центрального корпусу вишу також відкрили гранітну табличку трьома мовами «Національний університет «Запорізька політехніка».

З нагоди перейменування на території закладу відкрито парк «Політехнічний».

Ректор закладу Сергій Бєліков продемонстрував гостям свята експонати Музею технічного прогресу, показав провідні лабораторії, у яких над власними винаходами працюють студенти університету. А творчі колективи вишу влаштували святковий концерт.

Довідково.

Історія закладу починається з 1900 року. Тоді у повітовому місті Олександрівськ було створено семикласне технічне училище, яке готувало фахівців середньої кваліфікації – техніків-механіків. Одночасно з навчальною роботою велося будівництво основних приміщень. Незабаром були споруджені головний триповерховий корпус, а також майстерні, гімнастичний павільйон, житлові будинки для співробітників. У 1920 році училище реорганізовано у Запорізький індустріальний технікум з чотирирічним навчанням,  який готував інженерів-механіків для сільгоспмашинобудування та інженерів для машинобудування. У 1930 році технікум був перетворений на інститут сільгоспмашинобудування.

У 1941 році інститут був евакуйований до міста Барнаул Алтайського краю, а згодом на його базі створили Алтайський політехнічний інститут. Після визволення Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників був організований Запорізький автомеханічний інститут, який через три роки став Запорізьким інститутом сільськогосподарського машинобудування, а в 1957 році  перейменований на машинобудівний інститут. Уже в 1994 році на базі машинобудівного інституту створено технічний університет. У серпні 2001 року університету було надано статус національного.

ЗНТУ сьогодні – це шість інститутів, 12 факультетів, 60 кафедр, дев’ять навчально-лабораторних корпусів, чотири студентських гуртожитки, бібліотека з книжковим фондом у понад мільйон примірників, редакційно-видавничий відділ, комп'ютерна друкарня, дві спортивно-оздоровчі здравниці, санаторій-профілакторій, медичний центр, спортивний та харчовий комплекси, потужна адміністративно-господарська частина тощо.

При ЗНТУ створено «Запорізький регіональний центр політехнічної освіти», який об'єднує понад 40 шкіл, коледжів, технікумів міста Запоріжжя та області. До складу ЗНТУ входять: Токмацький механічний технікум, Бердянський машинобудівний коледж, Запорізький електротехнічний коледж, Запорізький коледж радіоелектроніки, Запорізький гуманітарний коледж. Відкрито навчальне відділення «Освіта для бізнесу», яке готує кадри для бізнес-структур.

Університет готує бакалаврів, спеціалістів (інженерів), магістрів за 51 спеціальністю. Викладацький склад налічує понад 900 осіб. У ЗНТУ навчається понад 13 тисяч студентів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області