Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обдаровані учні Запорізького краю отримають підтримку на рівні районів, громад та закладів освіти

26 червня 2019 - 15:00

Стан реалізації проєкту «Обдарована молодь – майбутнє України» обговорили учасники засідання розширеної колегії Департаменту освіти і науки облдержадміністрації. У заході взяли участь начальники районних, міських відділів та управлінь освіти, представники органів управління освітою об’єднаних територіальних громад, керівники шкіл-інтернатів.

Як підкреслила директорка Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова, завдяки узгодженим діям навчальних закладів та органів управління освітою всіх рівнів протягом останніх років учителі області мають позитивні результати та досягнення у розбудові освітнього простору.

Так, у 2017-2018 навчальному році в закладах загальної середньої освіти серед учнів 6-11 класів у Запорізькій області навчалися 73 543  учні; у 2018-2019 навчальному році – 72 230  учнів.

Серед них взяли участь у всеукраїнських учнівських предметних олімпіадах:

  • на І етапі (шкільному) - 91 832/106 248  учнів, що більше на 80% та 68% від загальної чисельності  учнів 6-11 класів. Практично кожен учень бере участь в олімпіадах, навіть з кількох предметів.
  • на ІІ етапі (районному) міському) - 19 036/17 253  учнів або 26% та 24% від загальної чисельності учнів 6-11 класів.
  • на ІІІ етапі (обласному) - 1766/1780  учнів, що становить 2,4% та 2,5% від загальної чисельності учнів 6-11 класів.
  • на IV етапі (державному) - 101/112 або 0,1% та 0,2% від загальної чисельності учнів 6-11 класів.

Упродовж двох років лідерами в командній першості за кількістю переможців та якістю виступів стабільно залишаються: Вознесенівський, Олександрівський та Хортицький райони м. Запоріжжя, серед сільських районів: Вільнянський, Василівський, Мелітопольський, Приморський, що є підтвердженням системної роботи педагогічних працівників щодо виявлення, розвитку та підтримки здібних учнів.

Якість виступу команд області два роки поспіль залишається стабільно високою на олімпіадах з російської мови та літератури й правознавства.

Найкращих показників досягнуто командами області на олімпіадах: з правознавства (шість переможців) два роки поспіль; з хімії (сім переможців) у 2017-2018 н.р., у 2018-2019 н.р. – шість переможців; з інформаційних технологій та економіки - по п’ять  переможців у 2018-2019 н.р.

Водночас на олімпіадах з інформатики та іспанської мови відсутні переможці фінального етапу протягом двох років, що свідчить про низький рівень підготовки учнів з цих предметів.

У 2018-2019 навчальному році відсутній результат участі учнів закладів загальної середньої освіти області з німецької та французької мов, фізики.

У 2018 році обласною премією нагороджено 77 учнів, з яких вісім вибороли перемогу в двох конкурсах і олімпіадах та отримали винагороду за кожне призове місце; у 2019 році обласною премією нагороджено  74 учні, з яких четверо  перемогли у двох конкурсах і олімпіадах та отримали винагороду за кожне призове місце.

Щодо головних завдань на 2019 рік Тетяна Озерова підкреслила, що необхідно змінити підхід до рейтингової участі в обласному етапі олімпіад з урахуванням учасників від об’єднаних територіальних громад та сприяти з нового навчального року проведенню ІІ етапу олімпіад окремо для закладів освіти районів та об’єднаних територіальних громад. Крім цього, слід розробити заходи з розвитку і підтримки обдарованої учнівської молоді на рівні районів, об’єднаних територіальних громад, закладів освіти з урахуванням пропозицій щодо співпраці із закладами вищої освіти. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку