Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Для реалізації проєкту модернізації регіональних пасажирських перевезень обрана пілотною Запорізька область

3 липня 2019 - 12:12

Під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Андрія Антонова відбулася нарада щодо модернізації регіональних пасажирських перевезень залізничним транспортом. Захід відбувся за участю фахівців Європейського Інвестиційного Банку, АТ «Укрзалізниця», регіональної філії «Придніпровська залізниця» АТ «Укрзалізниця», представників влади та громадськості.

Відкриваючи захід, Андрій Антонов повідомив, що на приміських пасажирських перевезеннях Запорізької області щорічно обслуговується близько 7,5 мільйона пасажирів. Для порівняння: загальна чисельність населення регіону складає близько 1,5 мільйона людей.

- Нині ми з вами зібрались обговорити один з найважливіших аспектів пасажироперевезення − залізничні приміські пасажирські перевезення. Для багатьох міст Запорізького краю ці перевезення є дуже важливими. Одночасно це один із проблемних напрямків роботи Укрзалізниці. Адже на сьогодні середній вік рухомого складу приміських поїздів становить близько 30 років. І його оновлення стоїть під питанням, зважаючи на невеликі тарифи на перевезення пасажирів. Облдержадміністрація тісно співпрацює з Укрзалізницею. Хоча нещодавно було погоджено зростання тарифів на перевезення, не варто забувати про значний рівень безквиткового проїзду, що впливає на загальний стан прибутку. А також про те, що рівень компенсації пільгових перевезень населення залишається невисоким - близько 10% витрат на перевезення пасажирів. Запорізька область є одним із регіонів-лідерів цих компенсацій. Зокрема, на 2019 заплановано 13,5 мільйона гривень на цей напрямок. З них на сьогодні вже профінансовано 6,3 мільйона гривень. Проте це катастрофічно мала сума, зважаючи на загальну кількість пасажирів пільгових категорій. Хочу наголосити, що влада області  зацікавлена у розвитку інфраструктури та оновленні рухомого складу Укрзалізниці. Тож сьогодні будуть розглянуті можливості модернізації регіональних пасажирських перевезень, − зазначив заступник голови облдержадміністрації Андрій Антонов.

Учасники наради ознайомилися з баченням АТ «Укрзалізниця» щодо майбутнього формату організації приміських пасажирських перевезень залізничним транспортом. Як повідомила заступник директора Департаменту інвестиційної політики АТ «Укрзалізниця» Юлія Гурєєва, проєкт модернізації регіональних пасажирських перевезень передбачає імплементацію європейського досвіду з приміських пасажироперевезень. Пілотними регіонами для цього проєкту обрані Дніпропетровська та Запорізька області.

Провідний економіст Європейського Інвестиційного Банку  Пірс Вікерс презентував присутнім проєкт модернізації регіональних пасажирських перевезень та поінформував  про європейський досвід організації приміських пасажирських перевезень залізничним транспортом.

Окрему увагу було приділено методології реалізації завдання з техніко-економічного обґрунтування оновлення рухомого складу регіональних пасажирських перевезень та висновкам робіт, які презентував консультант, керівник проєкту Міжнародна консалтингова група  COWI Belgium Project Planning and Management Ltd Алан Годрі.

Заслухавши презентації та підсумовуючи обговорення, заступник голови облдержадміністрації Андрій Антонов наголосив на важливості економічної обґрунтованості вкладення інвестицій. Зважаючи, що концепція модернізації регіональних пасажирських перевезень коштуватиме понад мільярд гривень та  передбачає залучення місцевих бюджетів, території зможуть визначитися з доцільністю пропозицій лише за результатами комплексного пасажирообстеження. Тим паче, що результат обстеження є одним із найважливіших елементів для опрацювання формули інвестиційного проєкту.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн